Poziv Pekingu, da pritisne na Rusijo in pripomore h koncu vojne

Voditelji potrdili skupno zavezo o jedrski razorožitvi in se zavzeli za zmanjšanje gospodarske odvisnosti od Kitajske.
Fotografija: V tako imenovani »viziji iz Hirošime o jedrski razorožitvi« se je skupina G7 zavezala, da bo dosegla svet brez jedrskega orožja z nezmanjšano varnostjo za vse. FOTO: Ludovic Marin/Afp
Odpri galerijo
V tako imenovani »viziji iz Hirošime o jedrski razorožitvi« se je skupina G7 zavezala, da bo dosegla svet brez jedrskega orožja z nezmanjšano varnostjo za vse. FOTO: Ludovic Marin/Afp

Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav se je v skupni izjavi na vrhu v Hirošimi na Japonskem prvič zavezala k jedrski razorožitvi. Voditelji držav G7 so obsodili grožnjo Rusije, da bo v vojni proti Ukrajini uporabila jedrsko orožje, ter izrazili zaskrbljenost zaradi kitajske jedrske oborožitve. V Hirošimo, kjer poteka vrh, je prispel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. »Danes bo mir bližje,« je po prihodu dejal, zadovoljen s sinočnjo odločitvijo Bele hiše, da omogoči dobavo naprednih vojaških letal Ukrajini in usposabljanje za ukrajinske pilote.

Ukrajinski predsednik se bo srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, predvideni sta tudi dvostranski srečanji z japonskim premierjem Fumiem Kishido in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Sedem nazivov za strah

V tako imenovani »viziji iz Hirošime o jedrski razorožitvi« se je skupina G7 zavezala, da bo dosegla svet brez jedrskega orožja z nezmanjšano varnostjo za vse. Kot so zapisali, vrh poteka v Hirošimi, ki skupaj z Nagasakijem opozarja na uničenje brez primere in neizmerno človeško trpljenje, ki so ga doživeli prebivalci po atomskih bombah leta 1945. Pri tem so poudarili pomen 77-letnega obdobja neuporabe jedrskega orožja.

Voditelji so v dokumentu obsodili neodgovorno jedrsko retoriko Rusije, načrt za namestitev jedrskega orožja v Belorusiji pa označili za nevaren in nesprejemljiv. »Neodgovorna jedrska retorika Rusije, spodkopavanje režimov nadzora nad oborožitvijo in izražena namera za namestitev jedrskega orožja v Belorusiji so nevarni in nesprejemljivi,« so zapisali v izjavi. V jedrski vojni ni mogoče zmagati in se je ne sme nikoli začeti, so poudarili.

Na srečanje je danes prispel tudi ukrajinski predsednik Zelenski. FTO: Kyodo/Reuters
Na srečanje je danes prispel tudi ukrajinski predsednik Zelenski. FTO: Kyodo/Reuters

Kitajska s pospešenim povečevanjem svojega jedrskega arzenala brez preglednosti in smiselnega dialoga prav tako predstavlja grožnjo svetovni in regionalni stabilnosti, še piše v izjavi. Severno Korejo so posvarili pred provokativnimi dejanji, Iran pa pozvali, da preneha z jedrskim zaostrovanjem. 

Voditelji so v skupni izjavi poudarili tudi, da si želijo zmanjšati gospodarsko odvisnost od Kitajske ter da politika G7 ni namenjena škodovanju azijski velesili ali onemogočanju njenega gospodarskega napredka. Peking so tudi pozvali k pritisku na Rusijo, naj konča vojno v Ukrajini.

Za jedrsko razorožitev

Pogodba o neširjenju jedrskega orožja mora biti podlaga za prizadevanje za jedrsko razorožitev in miroljubno uporabo jedrske energije, je navedeno v izjavi, v kateri voditelji G7 poudarjajo, da je svet brez jedrskega orožja treba doseči z realističnim, pragmatičnim in odgovornim pristopom.

Voditelji so po poročanju AFP z dokumentom nakazali, da je v sedanjem svetovnem varnostnem sistemu težko doseči napredek pri jedrski razorožitvi, dokument pa je odraz prizadevanj japonskega predsednika vlade Fumia Kishide, ki prihaja iz Hirošime.

»Za dosego sveta, kakršnega si želimo, so potrebna globalna prizadevanja, ki nas bodo popeljala od krute realnosti do ideala, ne glede na to, kako ozka je ta pot,« so poudarili, niso pa ponudili konkretnih zavez.

Voditelj članic skupine – Kanade, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije, ZDA, Japonske pa tudi EU – so v petek srečanje v Hirošimi začeli s polaganjem vencev ob spomeniku žrtvam napada z jedrsko bombo leta 1945.

Preberite še:

Komentarji: