Voditeljica Hongkonga: Zakon o izročanju je »mrtev«

Kljub temu pa Lamova ni razglasila dokončnega umika zakonskega predloga, kot to zahtevajo protestniki.
Fotografija: Lamova je priznala, da je bil vladni predlog zakona popoln neuspeh. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
Lamova je priznala, da je bil vladni predlog zakona popoln neuspeh. FOTO: Tyrone Siu/Reuters

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je danes izjavila, da je predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski in je v zadnjih tednih sprožil zgodovinski val množičnih protestov v Hongkongu, mrtev. Kljub temu pa ni razglasila dokončnega umika zakonskega predloga, kot to zahtevajo protestniki.

»Še vedno obstajajo dvomi o tem, ali bo vlada znova začela postopek v parlamentu, zato želim ponoviti, da takega načrta ni. Zakon je mrtev,« je dejala Lamova.



Lamova je priznala, da je bil vladni predlog zakona »popoln neuspeh«. Kljub temu pa še vedno ni izrecno dejala, da bo zakon dokončno umaknila, zato protestniki napovedujejo, da bodo znova šli na ulice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki med drugim zahtevajo odstop Lamove. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Protestniki med drugim zahtevajo odstop Lamove. FOTO: Thomas Peter/Reuters


Po večtedenskih množičnih protestih v Hongkongu je Lamova sprva začasno ustavila postopek sprejemanja zakona ter napovedala, da bo postopek sprejemanja končan leta 2020, ko bo konec zakonodajnega mandata.

Protivladni protesti zaradi predloga zakona o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski v Hongkongu potekajo več tednov. V začetku julija so protestniki vdrli v tamkajšnji parlament in ga razdejali, v nedeljo pa so zavzeli železniško postajo, ki povezuje Hongkong s celinsko Kitajsko.

Poleg tega protestniki zahtevajo neodvisno preiskavo o policijskem ravnanju, predvsem glede uporabe solzivca in gumijastih nabojev, ter amnestijo za aretirane protestnike. Zahtevajo tudi odstop Lamove.

Preberite še:

Komentarji: