Vodja območne vlade v Hongkongu Carrie Lam obsodila včerajšnje izgrede (VIDEO)

Na kitajski državni televiziji so dogajanje označili za »izziv za formulo ene države z dvema sistemoma«, na kateri temelji oblast v Hongkongu.
Fotografija: Protestniki so na fasadi parlamenta zapustili tudi grafit Hongkong ni Kitajska. FOTO: Jorge Silva/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki so na fasadi parlamenta zapustili tudi grafit Hongkong ni Kitajska. FOTO: Jorge Silva/Reuters

Vodja območne vlade v Hongkongu Carrie Lam je obsodila včerajšnje proteste ob 22. obletnici prehoda nekdanje britanske kolonije h Kitajski, med katerimi so protivladni protestniki, ki nasprotujejo predlogu zakona o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski, vdrli v tamkajšnji parlament in ga za več ur zasedli ter naposled zapustili. Policisti so zatem s solzivcem in gumijevkami pregnali tudi tiste pred njim.

Lamova je, kot poroča BBC, po končni umiritvi razmer na tiskovni konferenci v družbi komisarja policistov Lo Wai-chunga obsodila »skrajno poseganje po nasilju« s strani protestnikov in vandalov, ki so razdejali parlament.

Izgrede je označila za nekaj, kar je mnoge šokiralo in razžalostilo. »To je nekaj, kar moramo obsoditi z vso resnostjo, saj v Hongkongu ni ničesar pomembnejšega od vladavine prava.«





Hongkonške oblasti so sicer včeraj že sporočile, da so morali do večera v bolnišnico odpeljati 43 udeležencev protestov in tudi policistov. Med slednjimi jih je bilo 13, ki so jih protestniki polili z neznano tekočino.


Preizkus za formulo ene države z dvema sistemoma


Razdejanje so obsodili tudi v Pekingu. Na kitajski državni televiziji so izgrede označili za »izziv za formulo ene države z dvema sistemoma, na kateri temelji oblast v Hongkongu.

FOTO: Vivek Prakash/AFP
FOTO: Vivek Prakash/AFP


»Upam, da se bo družba čim prej vrnila v normalno stanje,« je še povedala Lamova, ki je v nasprotju z včerajšnjimi izgredi mirno protestiranje v Hongkongu označila za del temeljnih vrednot, ki so del tamkajšnjega reda. Odzvala se je tudi na kritike, da je bil vdor v parlament posledica tega, da oblast ni ustrezno odgovorila na zahteve protestnikov.

Te so se medtem s prvotne zahteve po umiku predloga zakona o izročanju osumljencev Kitajski razširile tudi na zahtevo po izpustitvi aretiranih aktivistov in preiskavi policijskega nasilja.

»To, da se vlada ni odzvala, ni res,« je dogovorila Lamova. »Nismo pa se odzvali na vse zahteve.«

Obljubila je, da se sporni predlog zakona o izročanju osumljencev Kitajski ne bo vrnil v obravnavo. »To je zelo pozitiven odgovor na zahteve, ki smo jih slišali.«

Na včerajšnjih protestih, kjer so zahtevali tudi njen odstop, se je sicer zbralo več sto tisoč ljudi. Po podatkih organizatorjev 550.000.

FOTO: Vivek Prakash/AFP
FOTO: Vivek Prakash/AFP

Preberite še:

Komentarji: