Pri Jasenovcu Sava kritično narašča

Gasilcem primanjkuje ustrezne opreme, poleg tega se soočajo z jezo prebivalcev, ki so jim poplave povzročile nemalo materialne škode.
Fotografija: Hrvaško mesto Turanj. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Hrvaško mesto Turanj. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Hrvaška ter Bosna in Hercegovina sta še vedno v primežu neurij in poplav. Po poročanju hrvaškega portala Index naj bi Hrvaška vrhunec doživela v noči s srede na četrtek, prav tako v BiH v prihodnjih 48 urah še ne pričakujejo umiritve.

​Izredno stanje so razglasili v Karlovcu, kjer sta v zelo kratkem času rekordni vodostaj dosegli reki Korana in Mrežnica, ter v Kostajnici, kjer je rekordno narasla reka Una. Danes čez dan gladine rek postopoma upadajo, Korana v Karlovcu je tako ob 11. uri dosegla višino gladine 787 centimetrov, uro kasneje se je znižala za dodatni centimeter. Una se je pri Kostajnici spustila do 463 centimetrov.

Le Sava pri naselju Jasenovac še naprej kritično narašča, okoli 12. ure je presegla osmi meter višine gladine. 


 

​Vodostaji rek podirajo rekorde


Prebivalci Kostajnice, občine Majur in naselja Donji Kukuruzari so bili obveščeni, da zaradi kontaminacije Pašinskega rezervoarja voda ni več pitna ter jo je pred pitjem treba prekuhati. »Stanje še vedno ni kritično, saj hiše še niso poplavljene. Na najbolj kritičnih predelih so že postavljeni ovire in nasipi, pripadniki civilne zaščite ter druge pristojne službe pa so v stalni pripravljenosti,« je Dalibor Bišćan, župan Kostajnice, pojasnil za hrvaško tiskovno agencijo Hina

​Vodostaj Kolpe je sinoči ob deseti uri znašal 777 centimetrov, le gladina reke Save je relativno nizka ter menda ne predstavlja poplavne nevarnosti. Tudi v BiH vodostaji rek hitro naraščajo. Danes ob 7. uri so na reki Uni pri Novem Gradu namerili 511 centimetrov ter na reki Sani 544 centimetrov. Le reka Bosna stagnira, saj so na njej namerili le okoli 418 centimetrov, kar je dobre tri metre manj kot leta 2014, ko so državo prizadele najhujše poplave. 

Poplave v Banjaluki in okolici. FOTO: Velibor Tripić 
Poplave v Banjaluki in okolici. FOTO: Velibor Tripić 

 

​Gasilci deležni kritike in jeze prebivalcev 


Miroslav Drljač​a, župan občine Novi Grad, je za novičarski portal Vijesti pojasnil, da je voda poplavila nekaj deset stanovanjskih in poslovnih objektov. »Stanje je zelo nestabilno, dežurne službe so v stalni pripravljenosti,«​ je še dodal Drljača. 

V bosanskem Prijedoru so že razglasili izredne razmere, saj je reka Sana prestopila bregove ter poplavila nekaj naselij in s tem ogrozila stanovanjske objekte. Najhuje je v naselju Gomjenica, kjer je voda predrla postavljeni nasip. Meščani se tako bojijo, da se bo ponovilo stanje, ki jih je prizadelo pred petimi leti.

Oglasili so se tudi prijedorski gasilci, ki so opozorili na pomanjkanje vreč peska, hrane, vode in gumijastih škornjev, meščane pa so prosili, naj ostanejo mirni. »Prosimo vas, da če je možno, svoje jeze, bolečin in težav v zvezi s poplavami ne stresate na gasilce, ki so z vami na terenu, ali na dežurne v operativnem klicnem centru, ki se javljajo vašim klicem,« so zapisali na svoji strani na facebooku ter dodali: »Lahko vas privedemo na suho, evakuiramo življenjsko ogrožene, črpamo vodo ter smo 24 ur na razpolago.«


 

​Neurja terjala prve smrtne žrtve


Pri Njivicah na otoku Krku je bil za moškega med neurjem usoden padec z barke. Sledila je reševalna akcija, a so naposled našli le njegovo truplo.

​Tudi v BiH je včeraj po poročanju Avaza med vožnjo s kolesom v narasli potok padel šestletni deček, ki ga še vedno iščejo. V iskanje so se vključili policisti, gasilci, reševalci in prebivalci naselja Begov Han, na izlivu potoka v reko Bosno so postavili mrežo, a za zdaj brez rezultatov. Doslej so našli le njegovo kolo, mater, ki se je hipoma pognala za svojim sinom, pa so prepeljali v bližnjo bolnišnico. 
 

Ponekod zapadel sneg


Zaradi obilnih padavin so bregove prestopile številne reke, v Bosanski krajini pa je zapadel celo sneg. Sneg za omenjene predele v majskem času sicer ni nič nenavadnega, vendar je vremenoslovce presenetilo, da je zapadel za tem, ko so temperature že dosegle 20 stopinj Celzija.

Pobelilo je tudi nekatere predele Srbije, kamor se je sinoči postopoma razširilo nevihtno vreme iz sosednjih držav. Tudi pri nas se je meja sneženja spustila do alpskih dolin, višjeležeče predele pa je prekrila bela odeja. 

Hrvaško mesto Turanj. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Hrvaško mesto Turanj. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Preberite še:

Komentarji: