Volilci v dolgih vrstah čakali, da oddajo svoj glas

Popoldne je v vrsti, da bi lahko oddali svoj glas, čakalo več tisoč ljudi.
Fotografija: Dolga vrsta v Berlinu. FOTO: Anton Roland Laub/Afp
Odpri galerijo
Dolga vrsta v Berlinu. FOTO: Anton Roland Laub/Afp

Romunski volivci danes v več evropskih mestih, med drugim v Bruslju in Münchnu, v dolgih vrstah čakajo pred volišči, kjer lahko volijo na evropskih volitvah, obenem pa oddajo glas tudi na dveh referendumih o korupciji.

Pred generalnim konzulatom Romunije v Münchnu, kjer bo volišče odprto do 21. ure, se vije dolga vrsta romunskih volivcev. Popoldne je v vrsti, da bi lahko oddali svoj glas, čakalo več tisoč ljudi.

Mnogi so izrazili zaskrbljenost, da ne bodo mogli glasovati, saj postopki tečejo počasi, obenem pa se pritožujejo, da jim pristojni ne posredujejo nobenih informacij. »Tukaj je katastrofa,« je opozoril eden od čakajočih romunskih volivcev.



Tudi v Bruslju se pred romunskim veleposlaništvom popoldne vije 600-metrska vrsta romunskih držvljanov, ki želijo oddati glas na evropskih volitvah in dveh referendumih.

V Romuniji danes poleg evropskih volitev, na katerem bodo volivci izvolili 33 evropskih poslancev, potekala dva referenduma o spornih reformah pravosodja.

Referendum je sklical romunski predsednik Klaus Iohannis zaradi vladnih pravosodnih reform, ki naj bi po njegovih besedah onemogočile preganjanje nekaterih politikov zaradi korupcije. Podobno zaskrbljena zaradi tega je tudi Evropska komisija.

Prvo od dveh referendumskih vprašanj se nanaša na spremembe zakonodaje, ki jih je romunski parlament sprejel konec aprila. V skladu s spremenjeno zakonodajo posamezniki ne bodo kaznovani zaradi korupcije, če se bodo v letu dni sami prijavili oblastem. Poleg tega bodo po novem kazni za poneverbe in zlorabo položaja za polovico nižje, če bo storilec povrnil škodo.

Drugo vprašanje pa se nanaša na pravico vlade do odločanja z dekreti.

Komentarji: