Na volitvah v Kirgizistanu zmaga proruskih strank

V Kirgizistanu so v nedeljo potekajo parlamentarne volitve, opazovalci opozarjajo na številne domnevne kršitve.
Fotografija: Volitve v Kirgizistanu. FOTO: Šamil Žumatov/Reuters
Odpri galerijo
Volitve v Kirgizistanu. FOTO: Šamil Žumatov/Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah v kirgizistanski parlament so parlamentarni prag presegle štiri od 16 strank, ki so se potegovale za mesta v 120-članskem parlamentu. Tri od izvoljenih strank bodo po napovedih zveste proruskemu predsedniku Kirgizistana Sorunbaju Šenbekovu, poroča AFP.

Po 96 odstotkih preštetih glasov sta zmagovalni provladni stranki Birimdik (Enotnost) in Mekenim Kirgizistan (Moja domovina Kirgizistan) prejeli vsaka po četrtino vseh glasov. Tretja provladna stranka, ki se je uvrstila v parlament, Kirgizistanska stranka, je prejela devet odstotkov glasov, nacionalistična Butun Kirgizistan pa je za las presegla sedem odstotkov, potrebnih za uvrstitev v parlament, kažejo podatki državne volilne komisije.

V Kirgizistanu danes potekajo parlamentarne volitve. FOTO: Denis Sinyakov/Reuters
V Kirgizistanu danes potekajo parlamentarne volitve. FOTO: Denis Sinyakov/Reuters


Kot so še zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP, sta edini dve stranki, ki odprto nasprotujeta predsedniku, ostali globoko pod parlamentarnim pragom, kar bi lahko v povezavi z očitki o volilnih prevarah privedlo do protestov.
 

Država v slabem stanju


Gospodarstvo Kirgizistana, ki velja za drugo najrevnejšo državo med tistimi, ki so se leta 1991 osamosvojile od Sovjetske zveze, je pandemija novega koronavirusa znatno prizadela. Evropska banka za obnovo in razvoj za letos državi napoveduje 9,5-odstotno krčenje BDP. Trgovina s sosednjo Kitajsko, ki velja za njihovo rešilno bilko, pa je v Kirgizistanu od začetka leta upadla za več kot polovico.

Zaradi opisanih gospodarskih razmer mnogi opazovalci opozarjajo, da so nekatere stranke z zajetnimi finančnimi viri pripravljene izvesti obsežne volilne goljufije. Med njimi izpostavljajo provladne stranke, kakršna je denimo Birimdik in katere član je tudi predsednikov mlajši brat Asilbek Šenbekov.

Voljenje na referendumu leta 2010 je v Kirgizistanu potekalo ob prisotnosti oboroženih sil. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Voljenje na referendumu leta 2010 je v Kirgizistanu potekalo ob prisotnosti oboroženih sil. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters


Sodeč po enem od videoposnetkov, danes objavljenih na družbenih omrežjih, naj bi stranka plačevala volivcem, da nosijo posebne maske, da bi jih na voliščih lažje identificirali. Tem volivcem naj bi nato preprosto izročili glasovnico, na kateri je že obkrožena stranka Birimdik.

Prav tako naj bi volilne prevare oz. kupovanje glasov omogočala ureditev, ki državljanom pred volitvami omogoča spremembo kraja glasovanja. Po podatkih tamkajšnje volilne komisije je to možnost izkoristilo skoraj 500.000 od 3,5 milijona volilnih upravičencev.

Pravni zastopnik stranke je sicer za AFP zagotovil, da se stranka Birimdik s kupovanjem glasov ne ukvarja in da ne izvaja pritiskov na volivce.

Analitiki napovedujejo, da bo ne glede na izid volitev Kirgizistan ohranil zvestobo Rusiji. Izidi volitev bodo predvidoma znani pozno zvečer.

Preberite še:

Komentarji: