Volodimir Zelenski: Prišel je čas za spremembe (VIDEO)

Ukrajinske predsedniške volitve: Volodimir Zelenski, komik in kandidat, ki je trenutno najbolj priljubljen med ljudstvom, v ekskluzivnem intervjuju za Delo. Ne spreglejte jutri v Delu in na delo.si!
Fotografija: Volodimir Zelenski je med pogovorom z našim novinarjem tudi pozdravil Slovenijo. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Volodimir Zelenski je med pogovorom z našim novinarjem tudi pozdravil Slovenijo. FOTO: Delo

»Prišel je čas za spremembe,« je za Delo povedal 41-letni ukrajinski filmski in televizijski igralec in komik Volodimir Zelenski.

Dobro je zmešal štrene na letošnjih predsedniških volitvah, ki bodo zadnji dan tega meseca, na njih pa se bodo Ukrajinci odločali, kdo bo naslednjih pet let vodil njihovo državo. Komik, ki je zaslovel s televizijsko serijo Sluga naroda, v kateri igra Golobradca, preprostega človeka, ki se znajde na položaju predsednika države, se je namreč odločil, da bo svojo vlogo prenesel z malih zaslonov v svet realne politike, zato je tudi sam vložil kandidaturo. Odziv ljudstva je presenetil tudi njegovo moštvo, saj trenutno vse javnomnenjske raziskave kažejo, da bi Zelenski gladko zmagal tako v prvem kot v drugem krogu volitev.



»To priča o ogromnem zaupanju, ki mi ga izkazujejo milijoni ljudi. A to je tudi velika odgovornost. To so glasovi za človeka, ki ni del sistema, človeka, ki nima temne politične preteklosti in umazanih zvez,« je dejal Zelenski. Ni lahko priti do njega v zadnjem času. Njegovi sodelavci se otepajo tujih, zlasti pa domačih medijev, nam ga je uspelo uloviti za odrom v pavzi med eno od njegovih gledaliških uprizoritev skečev, ki so del svojevrstne »nepolitične« predvolilne kampanje. Kar šest razprodanih celovečernih predstav je imelo njegovo moštvo komikov v kijevski Palači Ukrajina, na vsaki pa se je ob smešenju politikov zabavalo okoli 3.700 bodočih volivcev Zelenskega. »Nocoj ne bomo agitirali,« je že na začetku z odra opozoril predsedniški kandidat. Potem pa se je zazrl v gospo, ki je sedela v prvi vrsti. »Kako lepe lase imate,« je rekel. Potem je pogledal drugo gospo in ponovil besede. Potem nekega moškega, pa dekle, itd., itd. in vedno ponovil ritual. Na koncu pa izrekel besedno igro, ki učinkuje tako v ukrajinščini kot v slovenščini: »Meni je potreben vsak vaš las.« In seveda požel veliko smeha in ploskanja.

Za Zelenskega je glavni notranji sovražnik Ukrajine korupcija, v pogovoru za Delo pa je razložil, kako se bo boril proti njej, če bo res zmagal na volitvah. Razkril pa je tudi svoje načrte, kako bo umiril razmere na vzhodu države, in poglede na ukrajinsko pridruževanje EU in Natu. Na vprašanje, kaj meni o že tradicionalnih pomislekih njegovih kritikov, da nima nobenih političnih izkušenj, je odgovoril, da je to prej prednost kot slabost. »Le kaj so te politične izkušnje v državi, v kateri že 28 let, vse od razglasitve neodvisnosti, vladajo ene in iste politične elite? V zadnjih 15 letih sta se v državi zgodili dve revoluciji, a na oblasti so še vedno eni in isti politiki, ki si izmenjujejo vladne in opozicijske sedeže. Ukrajinci vedo, da predstavnik sistema ne more spremeniti sistema. Zato si želijo človeka od zunaj. Takšnega človeka so zagledali v meni. Zato čutim ogromno odgovornost. A šel bom do konca. Hočem dokazati, da je možno vstopiti v politiko, pa vseeno ostati normalen človek,« je še povedal trenutno vodilni med 39. kandidati, ki se bodo konec meseca potegovali za položaj predsednika Ukrajine.

Komentarji: