Volodimir Zelenski: Za Ukrajino je EU upanje, da je lepše življenje možno

Boris Čibej se je konec marca pogovarjal z Volodimirjem Zelenskim, ki so ga volivci na velikonočno nedeljo izvolili za novega ukrajinskega predsednika.

Objavljeno
25. marec 2019 06.10
Posodobljeno
21. april 2019 19.27
Po mojem se bosta Donbas in Krim sama vrnila, če se bo življenjski standard v Ukrajini dvignil, meni Zelenski. FOTO: Boris Čibej
Kijev – V zadnjih dneh se ni lahko prebiti do 41-letnega komika Volodimirja Zelenskega, ki je zaslovel v zelo priljubljeni televizijski seriji Sluga narodu, v kateri igra vlogo navadnega človeka Golobradka, ki so ga izvolili za predsednika države. Novopečenemu politiku, ki se mu kaj lahko zgodi, da se mu bo zgodba z malih zaslonov ponovila v resničnem življenju, nam je uspelo prekrižati pot za odrom med premorom v predstavi, v kateri je pred polno dvorano s 4700 sedeži že šesti večer zapovrstjo potekal njegov svojevrstni predvolilni shod: uprizarjanje skečev na račun politike in politikov, ki so jih spremljali nastopi najbolj znanih izvajalk in izvajalcev popularne glasbe.


 

Najbrž je še prezgodaj za čestitke, a če bi bile predsedniške volitve danes, bi po vseh javnomnenjskih raziskavah vi zmagali tako v prvem kot v drugem krogu. Kaj je zgodba o vašem uspehu?


Ne prehitevajmo dogodkov. Verjamemo v zmago, toda zanašamo se le na dejstva. A o odločitvi ukrajinskega ljudstva kot dejstvu bomo lahko govorili šele po prvem krogu volitev 31. marca. Kaj je to, kar vi imenujete zgodba o uspehu? Vodstvo v predsedniški tekmi ali moje življenje do tistega trenutka, ko sem se odločil, da bom sodeloval v politični kampanji? Čeprav sta to dve med sabo povezani stvari. Jaz ju povezujem (smeh). Zgodba o uspehu igralca, producenta, medijskega menedžerja Volodimirja Zelenskega je o 15 letih Studia »Kvartal 95« in našem moštvu, ki je vrsto let proizvajalo zelo kakovostno in gledano medijsko vsebino ne le za ukrajinske televizije, ampak se je spomnilo in naredilo tudi televizijski program za mednarodno distribucijo. Eden takšnih programov je nanizanka Sluga naroda, ki je doživela kolosalni uspeh v Ukrajini, njen format smo prodali ameriški družbi Fox Studios, serijo pa so kupili Netflix in televizije številnih držav. Danes me mnogi enačijo z njenim glavnim junakom Vasilijem Goloborodkom [Golobradcem]. Naj takoj povem: jaz in Vasilij sva povsem različna človeka. Jaz se na primer ne vozim v službo s kolesom. Pozimi je bilo hladno (smeh). A moralne vrednote, odnos do ljudi, družbe, države, v kateri živimo jaz in moji otroci, so nam skupni. Seveda sta uspeh Sluge naroda in priljubljenost Vasilija Goloborodka med ljudmi postavila temelj moje politične kariere. Toda danes je »rating« politika Zelenskega »rating« politika Zelenskega! Ta priča o ogromnem zaupanju, ki mi ga izkazujejo milijoni ljudi. A to je tudi velika odgovornost. To so glasovi za človeka, ki ni del sistema, človeka, ki nima temne politične preteklosti in umazanih zvez. Jaz in moje moštvo res hočemo pozitivne spremembe v Ukrajini. Ljudje nam verjamejo. Zato dobro razumem, da ni opravičila za napake. Predvsem pa ni opravičila, moralnega, za izdajo zaupanja ljudi.

KOMENTAR BORISA ČIBEJA: Ali je pilot v letalu?

 

Prihajam iz Slovenije, kjer je na čelo vlade stopil nekdanji komedijant. Se vam ne zdi, da vam ta poklic daje prednost za vstop v sedanji resnični svet politične commedie dell'arte? Da ste v nasprotju s svojimi kritiki, ki vam očitajo politično neizkušenost, celo bolj izkušeni in usposobljeni za vodenje države kot drugi?


Odsotnost političnih izkušenj – v tradicionalnem smislu – je po mojem prej moja prednost kakor slabost. Le kaj so te politične izkušnje v državi, v kateri že 28 let, vse od razglasitve neodvisnosti, vladajo ene in iste politične elite? Oblast in opozicija sta zgolj zamenjali položaje. Kaj so politične izkušnje v tem kontekstu? »Telefonske zveze«, dolgoletne povezave s predstavniki različnih političnih sil? Moja naloga bo, da zberem moštvo dobrih profesionalcev, ki imajo izkušnje na svojem področju. Nedvomno bomo zmogli tudi brez takšnih političnih izkušenj. Igralski poklic pa vas med drugim nauči razumeti ljudi, dojeti njihove motivacije. Tako tistih, ki so v dvorani, kot tistih, ki so tik zraven. Verjemite mi, zelo skrbno izbiram svoje moštvo in se dobro zavedam, kaj hočejo ljudje v Ukrajini. Zato smo predlagali nov nacionalni moto: Dostojanstveni in premožni Ukrajinec.

image
Volodimir Zelenski meni, da te igralski poklic med drugim nauči razumeti ljudi in dojeti njihove motivacije. FOTO: Boris Čibej

 

Zakaj imajo Ukrajinci raje vas kot politična veterana, kakor sta sedanji predsednik Petro Porošenko ali »princesa oranžne revolucije« Julija Timošenko?


Na to vprašanje sem vam že odgovoril. Prišel je čas za spremembe. Globoke in temeljite spremembe. V zadnjih 15 letih sta se v državi zgodili dve revoluciji, a na oblasti so še vedno eni in isti politiki, ki si izmenjujejo vladne in opozicijske sedeže. Ukrajinci vedo, da predstavnik sistema ne more spremeniti sistema. Zato si želijo človeka od zunaj. Takšnega človeka so zagledali v meni. Zato čutim ogromno odgovornost. A šel bom do konca. Hočem dokazati, da je mogoče vstopiti v politiko in ostati normalen človek.
 

Kje vidite glavno razliko med svojim programom in tem, za kar se zavzema sedanji predsednik?


V boju s korupcijo. To ne sme biti navidezen boj, temveč resnični ukrepi. Ne proces, temveč rezultat. Zelo konkretne rešitve, ki jih v zadnjih 28 letih nekako niso hoteli realizirati. Če hočemo, da bo pravilo, da smo »vsi enakopravni pred zakonom«, res obveljalo, ne sme več biti kaste nedotakljivih. Odvzem imunitete poslancem, predsedniku Ukrajine, sodnikom – to bo prvi korak na tej poti. Zelo pomemben korak je tudi reforma sodnega sistema. Temeljna razlika med mano in sedanjim predsednikom je v tem, da je meni potrebna oblast zaradi oblasti. Meni se ni treba pet let pripravljati na to, da me bodo še enkrat izvolili. Tega nočem delati in tudi ne bom delal. Pet let svojega življenja hočem posvetiti temu, da bi vsaj nekaj naredil za to državo in ljudi. Na primer zgradil dobre večpasovne ceste.
 

Kaj boste naredili, da bi ustavili vojno v Donbasu?


Najprej se je treba zavedati, da ta problem ne bo hitro rešen. Ne verjemite tistim, ki to obljubljajo. Zame je najvišja vrednota človeško življenje. Vse je treba narediti za to, da bi na vzhodu nehali umirati naši ljudje, da bi nehali streljati. To je prvi korak. Treba je razširiti pogajalski proces, razmisliti o vključitvi ZDA in Velike Britanije, se pogovarjati o namestitvi mirovnih sil na začasno okupiranih ozemljih. Vojne ni enostavno ustaviti, v njej ti bodisi zmaguješ bodisi izgubljaš. Mi moramo zmagati z diplomacijo, gospodarsko rastjo in resnično okrepitvijo vojske. Po mojem se bosta Donbas in Krim sama vrnila, če se bo življenjski standard v Ukrajini dvignil. Vsa začasno okupirana ozemlja, tako Donbas kot Krim, so del Ukrajine. To je naša zemlja, to so naši ljudje.
 

image
Volodimir Zelenski. FOTO: Boris Čibej
 Kakšne so po vašem mnenju možnosti, da se Ukrajina pridruži »evropski družini«, Evropski uniji?


Za Ukrajino je Evropa upanje, da je možno lepše in bolj civilizirano življenje. Za nas je primer in zgled, kako je treba reformirati univerzo, preoblikovati gospodarstvo, kako zagotavljati demokracijo. Ukrajinci so že zdavnaj izbrali pot k evrointegraciji.
 

Bi Ukrajina morala vstopiti tudi v Nato?


Če se bodo tako odločili Ukrajinci na vsesplošnem referendumu, potem da.
 

Kakšen bo vaš boj proti korupciji?


Korupcija je glavni notranji sovražnik Ukrajine. Sam vidim nekaj korakov za zmago nad njo. Najprej jo je treba uvrstiti med najhujša kazniva dejanja. Potem je treba tistim, ki so je osumljeni, odvzeti pravico do plačila varščine, ki ti omogoča branjenje s prostosti. Nato pa vsem tistim, ki so bili obsojeni zaradi korupcije, zapleniti imetje in mu do konca življenja prepovedati opravljanje kakršne koli funkcije v strukturah oblasti.

Kot drugo je treba nujno zagotoviti neodvisnost in zadostna sredstva za učinkovito delovanje protikorupcijskih organov. Tretji korak je učinkovita reforma sodnega sistema, brez katere se ni mogoče znebiti korupcije. Četrti korak pa mora iti v smeri nujnega kleščenja količine in obsega pristojnosti državnih uradnikov. Država ne sme regulirati absolutno vsega v življenju ljudi. Država je za ljudi, ne pa ljudje za državo.
 

Kdaj pridete na svoj prvi uradni obisk v Slovenijo, »gospod predsednik« (smeh)?


Čakam na vabilo (smeh). Razveselil se ga bom ne glede na rezultate volitev. Tako kot za predsednika Ukrajine je tudi kot za filmskega in televizijskega producenta Volodimirja Zelenskega Slovenija zelo zanimiva.