Vplivni republikanci proti Trumpovemu umiku iz Sirije

Vodja republikanske senatne večine McConnell: »Sprevideti moramo, da smo nepogrešljiva država.«
Fotografija: Republikanski voditelj v senatu Mitch McConnell. Foto Carlos Jasso Reuters
Odpri galerijo
Republikanski voditelj v senatu Mitch McConnell. Foto Carlos Jasso Reuters

New York – Vse več republikanskih kongresnikov odkrito napada odločitev predsednika Donalda Trumpa za umik ameriške vojske iz Sirije, med njimi tudi voditelj senatne večine Mitch McConnell. Republikanski senator iz Kentuckyja velja za odločilnega Trumpovega zaveznika, če se bo proces razreševanja iz predstavniškega doma preselil v senat.

Trump lahko še vedno računa, da bodo senatni republikanci preprečili njegovo razrešitev zaradi demokratskega obsojanja politike do Ukrajine, saj zatrjuje, da je v telefonskem pogovoru s predsednikom Volodomirjem Zelenskim želel doseči le preiskavo domnevne korupcije demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina. Bogato poplačano sedenje Hunterja Bidna v upravnem odboru ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina res vzbuja sume, a je Trump vzbudil veliko nezadovoljstva s svojo nacionalistično zunanjo politiko ter še posebej z umikom vojakov s severovzhoda Sirije tudi v republikanskih vrstah.
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Leah Millis Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Leah Millis Reuters


To potezo, ki je odprla pot turškemu napadu na ameriške kurdske zaveznike, zdaj za hudo strateško napako označuje tudi vodja republikanske senatne večine McConnell. V članku za Washington Post napoveduje, da bo povečala ogroženost Američanov, okrepila sovražnike in oslabila pomembna zavezništva, predvsem pa tvega ponovitev brezglavega umika demokratskega predsednika Baracka Obama iz Iraka, ki je omogočil vzpon Islamske države. »Ti fanatiki ogrožajo tudi ameriške interese in ameriška življenja.«

Trump je v svojih tvitih raje poudarjal zasluge za boljši nadzor ameriških meja, kar naj bi preprečilo infiltriranje teroristov in drugih zločincev v ZDA, sploh pa naj bi tudi volivci republikanskih kongresnikov nasprotovali izgubljanju ameriških vojaških življenj na območjih, kjer se sprte strani bojujejo že tisočletja. »To je velik dan za civilizacijo, rešeni bodo milijoni življenj!« je sporočal po dosegu premirja. Mitch McConnell pa verjame, da v svetu ni nobene alternative ameriškemu vodstvu, nobena druga država ne bi zmogla vojaške kampanje za obračun s teroristi in za stabilizacijo območja. »Libija in Sirija dokazujeta krvave rezultate 'vodenja iz ozadja' Obamove administracije.«
Prejšnji demokratski predsednik Barack Obama. Foto Jonathan Ernst Reuters
Prejšnji demokratski predsednik Barack Obama. Foto Jonathan Ernst Reuters


To po prepričanju vodilnega senatnega republikanca ne velja le za boj proti terorizmu, opozarja na ves mednarodni sistem po koncu druge svetovne vojne z obdobjem miru, napredka in tehnološkega razvoja brez primere, ki so ga zgradile in ohranile prav ZDA. »Sprevideti moramo, da smo nepogrešljiva država.« Navaja tudi velike ameriške koristi od zavrnitve izolacionizma, če se bodo spet zavili vanj, so lahko prepričani, da nova svetovna ureditev ne bo dobra zanje. Poudarja vlogo lokalnih sil pri spopadu s teroristi v Siriji, Afganistanu in Iraku, ki s specializirano ameriško pomočjo vse bolj ustvarjajo vzorec uspešnih posredovanj.

Mitch McConnell je spomnil tudi na senatne resolucije, da teh držav ne bi smeli prekmalu zapustiti, saj bi to poleg okrepitve teroristov povečalo vpliv brutalnega režima Bašarja al Asada in njegovih iranskih zaveznikov, Rusija pa vse bolj prevladuje na Bližnjem vzhodu in izven njega. Spomnil je tudi, da so demokratski senatorji januarja v veliki večini glasovali proti resoluciji. Turčija je še vedno zaveznica v vojaški zvezi Nato, poudarja, zato bi jo morali po njegovem mnenju s palico in korenčki vrniti »v vrsto« ob hkratnem upoštevanju varnostnih skrbi te države, med vračanjem ameriških vojakov na območje pa bi morali tesno sodelovati z zavezniki kot Izrael in Jordanija, ki jih lahko nastajajoči kaos še posebej prizadene.  

»Medtem ko novi izolacionizem dviguje glavo tako na levi kot na desni, bomo slišali še več govorjenja o nikoli končanih vojnah, a takšna retorika ne spremeni dejstva, da se vojne nikoli ne končajo same: ali v njih zmagamo ali pa smo poraženi,« zaključuje vplivni republikanski senator. Nekateri republikanski politiki, med njimi najbolj glasno nekdanji guverner Ohia John Kasich, se že zavzemajo za razrešitev Trumpa, številne druge pa moti tudi predsednikova odločitev za organizacijo prihodnjega vrha skupine G 7 kar na svojem floridskem golfišču.
Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka in državna sekretarka Hillary Clinton. Foto Brendan Mcdermid Reuters
Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka in državna sekretarka Hillary Clinton. Foto Brendan Mcdermid Reuters


Trump računa na svojo priljubljenost med republikansko bazo, medtem pa se po ruskem vplivu razgrevajo prepiri tudi na demokratski strani. Potem ko je nekdanja predsedniška kandidatka in državna sekretarka Hillary Clinton govorila o ruskem podpiranju neodvisnih kandidatov, da bi tako povečali svoj vpliv v ZDA, jo je napadla sedanja predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard. Čeprav je njeno ime omenil le voditelj pogovora, je havajska veteranka iraške vojne napadla z vsemi topovi: »Hvala, Hillary Clinton. Kraljica vojnih hujskačev, poosebljenje korupcije in gnilobe, ki že tako dolgo prizadeva demokratsko stranko, je končno stopila v ospredje.« Gabbardova se je že spraševala, kdo stoji v ozadju kampanje proti njej. »Zdaj je jasno, da je tekma med tabo in menoj, ne skrivaj se strahopetno za svojimi zastopniki, pridruži se tekmi!«
 

Komentarji: