Vpogled v kaos ameriške predsedniške administracije

Prihaja knjiga preiskovalnega novinarja Woodwarda, ki prikazuje ozadje Trumpovega predsedovanja.
Fotografija: Izid knjige ja napovedan za 11. septembra 2018. FOTO: Evan Vucci/Ap
Odpri galerijo
Izid knjige ja napovedan za 11. septembra 2018. FOTO: Evan Vucci/Ap

Ameriški preiskovalni novinar Bob Woodward za 11. septembra napoveduje izdajo knjige Strah: Trump v Beli hiši. Naslikati želi portret predsednika ter njegovega predsedovanja, ki se približuje živčnemu zlomu. S številnimi zaposlenimi je opravil pogovore, prihajajoča knjiga pa je med drugim polna citatov in izjav, ki nakazujejo na Trumpovo impulzivno in nepremišljeno sprejemanje predsedniških odločitev.



»Verjamem v našo državo in ker je Trump naš predsednik, mu želim vso srečo,« poudarja Woodward. FOTO: Alex Brandon/Ap
»Verjamem v našo državo in ker je Trump naš predsednik, mu želim vso srečo,« poudarja Woodward. FOTO: Alex Brandon/Ap


Administracija ameriškega predsednika ter Donald Trump sam sta se na izid knjige že odzvala. Knjigo so označili za ponarejene pravljice izpod peresa bivšega nezadovoljnega zaposlenega uslužbenca. »Gre zgolj za še eno slabo knjigo,« je Trump povedal med intervjujem za konservativni ameriški časnik Daily Caller ter dodal, da ima Woodward številne probleme, ki se tičejo njegove kredibilnosti.


 

»Ne morem zaustaviti tega. Enostavno vzel bom papir z mize.« 


Woodward v knjigi opisuje številne primere, kjer so uradniki iz administracije ZDA s predsedniške mize umaknili dokumente ter tako preprečili, da bi jih Trump podpisal. Med uradniki, ki naj bi se posluževali tovrstnega početja, sta predsedniški ekonomski svetovalec Gary Cohn in sekretar osebja Rob Porter. S tem so uslužbenci poskušali omejiti nevarno predsedniško impulzivno odločanje. Med številnimi naj bi bila tako pred predsednikom skrita Severnoameriški prostotrgovinski sporazum ter trgovinski sporazum z Južno Korejo. Woodward je tovrstno početje označil za državni udar.


 

»Ne pričaj. Lahko izbereš to ali oranžni pajac.« 


Woodward piše, da je 27 januarja Trumpov osebni odvetnik John Dowd pripravil zrežiran intervju s predsednikom, kjer mu je poskušal prikazati, kako nesrečno za predsednika bi se lahko izkazalo njegovo pričanje v primeru tožbe proti predsedniški kampanji Donalda Trumpa, njegovemu sinu in zetu, Rusiji ter spletni strani WikiLeaks zaradi volilne zarote proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Dowd je želel s poskusnim intervjujem predsedniku onemogočiti, da bi se odločil za pričanje pred sodiščem. Ko se je Trump kasneje odločil, da bo vseeno sodeloval v sodnem procesu, je Dowd predsedniku izročil odpoved.

Trump je v enem izmed intervjujev poudaril, da je imel Woodward v preteklosti številne probleme zavoljo kredibilnosti. FOTO: Pablo Martinez Monsivais/Ap
Trump je v enem izmed intervjujev poudaril, da je imel Woodward v preteklosti številne probleme zavoljo kredibilnosti. FOTO: Pablo Martinez Monsivais/Ap

 

»Smo v zmešanem mestu. Sploh ne vem, zakaj je kdo izmed nas tu. To je najslabša zaposlitev, ki sem jo kadarkoli imel.« 


Woodward med drugim opisuje tudi odnos temperamentnega in impulzivnega predsednika do zaposlenih.  Trump je tako med drugim svojega tajnika Reinca Priebusa označil za podgano. Ekonomskega svetovalca Cohna je imenoval za državnega izdajalca, gospodarskemu tajniku Wilburju Rossu je prepovedal sodelovanje v kakršnih koli pogajanjih, češ da mu ne zaupa, vrhovnega odvetnika Jeffa Sessionsa pa je označil za mentalno omejenega.

Trump je Woodwardovo delo označil za zgolj še eno slabo knjigo. FOTO: Jim Watson/Afp
Trump je Woodwardovo delo označil za zgolj še eno slabo knjigo. FOTO: Jim Watson/Afp


Na začetku avgusta sta se ameriški predsednik in Woodward glede prihajajoče knjige pogovarjala tudi po telefonu. V pogovoru je Trump med drugim povedal, da mu je žal, da se pred izidom knjige ni uspel sestati z Woodwardom. 



Woodward pogovor zaključuje z besedami: »Verjamem v našo državo in ker si naš predsednik, ti želim vso srečo.«

Številni omenjeni v knjigi so po prvi objavi posameznih odsekov iz dela že zanikali izjave, omenjene v knjigi. Med slednjimi so obrambni minister Jim Mattis, predstavnica odnosov z javnostmi Sarah Huckabee Sanders, Trumpov bivši odvetnik John Dowd ter vodja predsedniškega osebja John F. Kelly



Trump je izid knjige prav tako že označil za poskus očrnitve prihajajočih novembrskih vmesnih volitev.



 

Preberite še:

Komentarji: