Vrha skupine G7 ne bo v Trumpovem golf klubu

Bela hiša je pred tem sporočila, da je bil za prihodnji vrh voditeljev sedmih gospodarsko najrazvitejših držav izbran Trumpov golf klub v Miamiju.
Fotografija: Donald Trump je svoje letovišče že promoviral na zadnjem vrhu G7 v Franciji avgusta letos. FOTO: Saul Loeb/Afp
Odpri galerijo
Donald Trump je svoje letovišče že promoviral na zadnjem vrhu G7 v Franciji avgusta letos. FOTO: Saul Loeb/Afp

Ameriški predsednik Donald Trump si je očitno premislil in prihodnjega vrha skupine G7 vendarle ne bo pripravil v svojem golf klubu na Floridi. Ta odločitev izpred nekaj dni je sprožila ostre odzive in obtožbe o korupciji, Trump pa je v soboto to označil za nore napade medijev in demokratov.

»Glede na medijsko in demokratsko noro in neracionalno sovražnost ne razmišljam več o tem, da bi Trump National Doral v Miamiju gostil vrh G7 leta 2020,« je tvitnil Trump. »Takoj bomo začeli iskati novo prizorišče, vključno z možnostjo v Camp Davidu,« je še dodal.

Bela hiša je v četrtek sporočila, da je bil za prihodnji vrh voditeljev sedmih gospodarsko najrazvitejših držav od 10. do 12. junija prihodnje leto izbran Trumpov golf klub v Miamiju.

Trump je svoje letovišče že promoviral na zadnjem vrhu G7 v Franciji avgusta letos. Zatrdil je, da je to letovišče veliko boljše od vseh drugih možnih krajev v ZDA, ker bo lahko imel vsak voditelj države članice G7 svojo vilo oziroma bungalov. Poleg tega je na voljo veliko krajev za sestanke in srečanja, v bližini je tudi mednarodno letališče.

Bela hiša je sporočila, da je bil za prihodnji vrh voditeljev sedmih gospodarsko najrazvitejših držav izbran Trumpov golf klub. FOTO: Win Mcnamee/Afp
Bela hiša je sporočila, da je bil za prihodnji vrh voditeljev sedmih gospodarsko najrazvitejših držav izbran Trumpov golf klub. FOTO: Win Mcnamee/Afp


To je že avgusta sprožilo veliko kritik, da predsednik ZDA izkorišča svoj položaj za osebno korist, po objavi odločitve, da bo vrh res tam, pa so znova oživele. Demokrati v predstavniškem domu kongresa trdijo, da gre za kršitev ustavne prepovedi osebnega okoriščanja s položajem predsednika ZDA. Trump se že otepa dveh tožb zaradi ustavno prepovedanega okoriščanja s položajem in služenja s plačili tujih vlad.

Vršilec dolžnosti šefa Trumpovega kabineta Mick Mulvaney je v četrtek ob objavi novice o izbiri kraja vrha G7 zatrdil, da je predsednik že vsem jasno povedal, da se ne okorišča s položajem. Dodal je tudi, da ne vidi težav z izbrano lokacijo za naslednji vrh G7. Poleg tega je Camp David, kjer so v preteklosti potekala podobna zasedanja in konference, beden v primerjavi s Trumpovim letoviščem, je še dejal Mulvaney.

Vendarle so v petek demokrati v kongresu predstavili predlog zakona, ki bi preprečil zvezno financiranje vrha G7 v Trumpovem golf klubu, poleg tega pa bi morala Bela hiša razkriti vse dokumente glede sprejemanja te odločitve. Zakon so poimenovali Trumpovo plenjenje spodkopava G7 ali s kratico THUG.

Preberite še:

Komentarji: