Vrhovni voditelj kljub protestom podprl dvig cen nafte

Iranska tajna služba je napovedala, da bodo z vsemi sredstvi ukrepali proti vandalom.
Fotografija: Protesti v Iranu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Protesti v Iranu. FOTO: AFP

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je podprl odločitev o dvigu cene nafte in omejevanju porabe goriva. Načrti vlade so sprožili val protestov po državi, ki so se ponekod prelevili v nasilne izgrede med protestniki in varnostnimi silami. V mestu Jazd so aretirali najmanj 40 ljudi, v izgredih pa sta umrli dve osebi.



Iranska vlada se je v petek odločila za drastično zvišanje cen pogonskih goriv in omejitev prodaje goriva. To pa je nato sprožilo spontane proteste v več iranskih mestih. Shemo so potrdili predsednik države, predsednik parlamenta in predsednik vrhovnega sodišča.

»Nisem strokovnjak in obstajajo različna mnenja, a če so vodje treh vej oblasti sprejele odločitev, jo bom podprl,« je o višjih cenah nafte dejal Hamenej. Kot je pojasnil, je bila odločitev sprejeta na podlagi strokovnih mnenj in jo »seveda moramo uveljaviti«.

Ob tem je povedal, da je razumljivo, da je odločitev razburila nekatere državljane. »A uničevanje in požiganje ni nekaj, kar bi počeli ljudje, to delajo huligani,« je dodal.

Iranski vrhovni voditelj ajatola <strong>Ali Hamenej</strong> je podprl odločitev o dvigu cene nafte in omejevanju porabe goriva. FOTO: AFP
Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je podprl odločitev o dvigu cene nafte in omejevanju porabe goriva. FOTO: AFP


Najhuje je bilo v petek v mestu Sirdžan v središču Irana, kjer so protestniki napadli skladišče goriva v mestu. Skušali so ga celo zažgati, a jim je policija to preprečila. Tam je bil ubit najmanj en človek, več civilistov pa je bilo ranjenih, je povedal začasni guverner mesta Mohamed Mahmudabadi. Vzroka smrti protestnika ni navedel.

V izgredih z oboroženimi protestniki je v mestu Kermanšah umrl tudi policist, to je druga potrjena smrt od izbruha protestov v petek, je danes poročala tiskovna agencija Isna.

Protesti so izbruhnili tudi v več drugih mestih, med drugim v prestolnici Teheran. Protestniki so sicer predvsem ovirali promet, drugih večjih posledic pa ni bilo. Policija je ponekod uporabila tudi solzivec.

Samo v mestu Jazd je policija zaradi izgredov in vandalizma aretirala 40 ljudi. Kdaj je prišlo do aretacij, Isna ni navedla.

Odkar so v Iranu izbruhnili protesti, so državljanom popolnoma omejili dostop do interneta. Kot so sporočili iz ministrstva za telekomunikacije, je blokada začasna in naj bi trajala 24 ur. Po ocenah portala Netblock je to sicer najhujša blokada interneta, odkar je v Iranu na oblasti Hasan Rohani.

Protesti v Iranu. FOTO: AFP
Protesti v Iranu. FOTO: AFP


Iranska tajna služba je napovedala, da bodo z vsemi sredstvi ukrepali proti vandalom, da tako zavarujejo nacionalno varnost. Podobno opozorilo je že v soboto izdalo tožilstvo.

Iranska vlada se je za zvišanje cen goriva odločila povsem nepričakovano, navaja AFP. Podražila je bone za gorivo, ki so jih uvedli leta 2007. Na mesec bodo vozniki plačali 15.000 rialov (11 evrskih centov) za liter, medtem ko so doslej plačevali 10.000 rialov. A ta cena bo veljala le za prvih 60 litrov, za vsak nadaljnji liter pa bo treba plačati 30.000 rialov (22 centov).

Ukrep naj bi bil namenjen predvsem polnjenju proračuna. Načrtujejo, da bodo na ta način zbrali za 2,2 milijarde evrov dodatnih sredstev na leto.

Iranski parlament je danes na izrednem zasedanju obravnaval proteste in načrte vlade, a po poročanju medijev ni potrdil predloga, da bi preložili dvig cen.

Komentarji: