Vročini vendarle ni kos

Medtem ko je bil Kim Džong Un oblečen vročini primerno, so bili njegovi zvesti spremljevalci strogo zapeti do vratu. 
Objavljeno
10. avgust 2018 13.19
Posodobljeno
10. avgust 2018 13.26
V politiki so pomembna tudi oblačila. FOTO: Kcna/Reuters
S. S.
S. S.
Huda vročina je zajela tudi Severno Korejo in očitno ji ni kos niti severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je sicer po nekaterih navedbah sposoben neverjetnih stvari. Severnokorejski državni mediji so objavili fotografije v beli majici in zanj značilnih širokih hlačah, s čimer bi se želel predstavljati kot »ljudski« voditelj. Sicer se voditelj skoraj vedno pojavlja v značilni jakni, ki pa jo je tokrat, kot razvidno iz fotografij nosila v rokah njegova žena Ri Sol Džu

image
Jakno mu je pridržala žena. FOTO: Kcna/Reuters


No, ostali zvesti spremljevalci so bili strogo zapeti do vratu, opremljeni z obvezno beležko in svinčnikom, da so si zabeležili vsako besedo voditelja, ki jo je izrekel med obiskom tovarne za procesiranje rib. »Ko sem videl kupe osoljenih ribjih proizvodov, sem začutil ponos. To je zakladnica za ljudi, da jim izboljšamo prehrano,« je po poročanju časopisa Rodong Sinmun izrekel Kim Džong Un. 

image
Obiskal je tovarno rib. FOTO: Kcna/Reuters


Ker v politiki pomembno vlogo igrajo tudi oblačila, analitiki že ocenjujejo, da je s tem želel narediti vtis dostopnejšega voditelja, je za britanski Telegraph pokomentiral Tošimitsu Šigemura s tokijske univerze Waseda. Pred meseci je po njegovih besedah s strogim stilom ob obisku vojaških baz kazal moč in dostojanstvo, »zdaj, ko obljublja izboljšanje gospodarskih razmer, pa ga prikazujejo le v tovarnah in kmetijah oziroma na krajih, pomembnih za ljudi«. Tako izkazuje, da je vojska pod nadzorom, zdaj pa lahko pomaga ljudem. 

image
Vročinski val je zajel tudi Severno Korejo. FOTO: Kcna/Reuters


image
Njegovi spremljevalci so bili vseeno strogo zapeti. FOTO: Kcna/Reuters


image
S takimi obiski se želi približati ljudem, ocenjujejo analitiki. FOTO: Kcna/Reuters