Vrsta menjav v Beli hiši

Trump za novo veleposlanico v ZN želi Heather Nauert, za pravosodnega ministra Williama Barra.
Fotografija: Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert naj bi postala nova ameriška veleposlanica pri Združenih narodih. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert naj bi postala nova ameriška veleposlanica pri Združenih narodih. FOTO Reuters

Ameriški predsednik je sporočil, da želi nekdanjo voditeljico s konservativne televizije Fox News, od lanskega aprila pa tiskovno predstavnico na zunanjem ministrstvu, za naslednjo ameriško veleposlanico v Združenih narodih. Nasledila naj bi Nikki Haley, ki konec leta odhaja s položaja. Končuje se tudi drama na pravosodnem ministrstvu, ki ga je po prisilnem odstopu ministra Jeffa Sessionsa vodi sporni šef osebja Matthew Whitaker. Donald Trump je danes sporočil, da bo za novega ministra imenoval Barra, ki je ministrstvo vodil že na začetku devetdesetih, v vladi nedavno preminulega predsednika Georga Busha starejšega.

Imenovanje Matthewa Whitakerja za vršilca dolžnosti pravosdoneag ministra je sprožilo proteste po ZDA. FOTO Reuters
Imenovanje Matthewa Whitakerja za vršilca dolžnosti pravosdoneag ministra je sprožilo proteste po ZDA. FOTO Reuters
Demokrati so po imenovanju Whitakerja nemudoma naznanili, da bodo ob prevzemu večine v spodnjem domu začeli s preiskavo proti vršilcu dolžnosti, ki se je med drugim proslavil z izjavami, da so sodišča »podrejena veja oblasti« ter da vrhovno sodišče ne bi smelo preverjati zakonodaje in predsedniških ukazov. Zaradi izjav o prevelikem obsegu dela posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki je pod drobnogled vzel morebitno povezavo med Trumpovo predsedniško kampanjo in – domnevno – ruskim posegom v volitve, je bilo novembra po ZDA vrsta protestnih shodov. To naj bi znotraj republikanske stranke sprožilo pritiske na Belo hišo, naj čim prej imenujejo novega ministra.
 

Odnos med Donaldom Trumpom in šefom osebja Johnom Kellyjem naj bi bil tako načet, da naj bi slednji v prihodnjih dneh odstopil. FOTO Reuters
Odnos med Donaldom Trumpom in šefom osebja Johnom Kellyjem naj bi bil tako načet, da naj bi slednji v prihodnjih dneh odstopil. FOTO Reuters


Neobičajna stališča


Tudi Barr je bil nekajkrat javno kritičen do delov tako imenovane ruske preiskave, po njegovih besedah je Mueller zaposlil preveč odvetnikov, ki so darovali denar za kampanje demokratske stranke (Trump zaradi tega preiskovalce zmerja za »jezne demokrate«). Prav tako je branil predsednikove pozive, naj se pravosodje loti preiskave Hillary Clinton, demokratske tekmice v predsedniških volitvah. Dejal je, da je več temeljev za ponovno preverjanje posla, v katerem je ruska jedrska agencija Rusatom z dovoljenjem ameriške vlade (ko je bila Clintonova zunanja ministrica) prevzela kanadsko podjetje Uranium One in njegove rudnike urana na zahodu ZDA, kot pa za preiskavo morebitne zarote Trumpa z Moskvo.

Barr se je v preteklosti zavzemal za strokovno delo ministra, v času prvega vodenja ministrstva je dejal, da je zavezan vladavini prava, ne pa lojalnosti predsedniku, ki ga je imenoval. Toda hkrati je zagovornik radikalne teorije, po kateri ustava daje predsedniku moč, da deluje brez kongresne odobritve. Njegovo pravno mnenje naj bi bilo leta kasneje v vladi Georga Busha mlajšega podlaga za skrivno odobritev mučenja, kljub zakonodaji in pogodbam, ki so ga prepovedovale. Prav tako je zagovarjal stališče, da lahko predsednik pošlje vojake v tujino brez odobritve kongresa.
 

Neizkušena veleposlanica


Brez težav ni niti Nauertova. Nekdanja voditeljica jutranjega šova Fox in prijatelji je bila deležna kritik, ko je s službene poti v Rijadu v Savdski Arabiji na družbenem omrežju Instagram objavljala skoraj turistične fotografije, medtem ko je bil namen obiska ugotoviti ozadje uboja savdskega oporečnika Džamala Hašodžija. Precej nagubanih čel je povzročila tudi njena pripomba, da je Dan D, ko se je med drugo svetovno vojno začela zavezniška invazija na zasedeno Normandijo, primer trdnih vezi med ZDA in Nemčijo. Napredovanje ji je verjetno prineslo njeno odločno zagovarjanje predsednika z govornice zunanjega ministrstva, kar Trumpu ni ušlo. »Odlična je, z nami je že dolgo časa, podpornica je že dolgo časa,« jo je pohvalil pred dobrim mesecem.

Njen vzpon je dodaten znak tesne povezave med sedanjo vlado in konservativno televizijo Ruperta Murdocha, od koder je v Belo hišo prišel tudi svetovalec za komunikacije Bill Shine. Nauertova pred prihodom na ministrstvo ni imela vladnih ali zunanjepolitičnih izkušenj, je pa kot novinarka nekajkrat potovala v tujino. Tudi Haleyja ni imela izkušenj v diplomaciji, a je bila vsaj dvakrat izvoljena guvernerka Indiane. Nova veleposlanica se bo v Stekleni palači v New Yorku soočala s prekaljenimi diplomati, kot je Rus Vasilij Nebensja ali pa Kitajec Ma Zhaoxu, oba imata več kot tri desetletja dolgo kariero v diplomaciji.

Preberite še: