Ladja je potonila v sedmih sekundah

Na krovu 26 metrov dolge ladje je bilo 33 turistov, med njimi tudi tudi otroci, ter dva člana madžarske posadke. Vsaj sedem potnikov je mrtvih, enaindvajset jih še vedno pogrešajo.
Fotografija: Na prizorišču nesreče si reševalci pomagajo s plavajočim dvigalom. FOTO: Bernadett Szab/Reuters
Odpri galerijo
Na prizorišču nesreče si reševalci pomagajo s plavajočim dvigalom. FOTO: Bernadett Szab/Reuters

V sredo zvečer, malo po deveti uri, je v Budimpešti na reki Donavi potonila turistična ladja. V nesreči je po trenutno dostopnih podatkih življenje izgubilo sedem turistov iz Južne Koreje, enaindvajset jih še vedno pogrešajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Najmlajša žrtev je po doslej znanih podatkih šestletna deklica. 

Na krovu 26 metrov dolge ladje je bilo 33 turistov Južne Koreje, med katerimi so bili tudi otroci, ter dva madžarska člana posadke. Ladja, ki so jo krstili za Morsko deklico, je v bližini zgradbe madžarskega parlamenta v središču prestolnice trčila v drugo plovilo. »Doslej smo lahko potrdili smrt sedmih ljudi. Sedem je bilo hospitaliziranih in niso več v kritičnem stanju, a so bili hudo podhlajeni in izčrpani,« je za lokalne medije pojasnil Pal Gyorfi, predstavnik madžarskih dežurnih reševalnih služb. 

V zadnji del ladje Morska deklica je trčilo drugo veliko turistično plovilo. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
V zadnji del ladje Morska deklica je trčilo drugo veliko turistično plovilo. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


Južna Koreja bo v Budimpešto poslala svojo ekipo, ki bo pomagala pri iskanju pogrešanih. Južnokorejski predsednik Mun Dže In je na kraj nesreče odposlal vse razpoložljive vire, pri identifikaciji žrtev pa dežurnim reševalnim enotam pomagajo tudi uslužbenci južnokorejske ambasade. Možnosti, da so pogrešani še živi, je iz minute v minuto manj, saj ima močno narasla Donava le od deset do 15 stopinj Celzija. V obsežni iskalni akciji, ki je potekala vso noč, sodelujejo tudi potapljači.



»Ladja je bila redno servisirana ter ni imela očitnih tehničnih pomanjkljivosti,« je v izjavi za madžarsko turistično agencijo MTI poudaril Mihaly Toth, predstavnik podjetja Panorama Deck, ki ima v lasti tudi potopljeno turistično ladjo. »Ne vemo, kaj se je zgodilo. Pristojne službe nesrečo še preiskujejo,« je pojasnil Toth in dodal, da je ladja plula po rutinski poti. 

​Z južnokorejskega ministrstva so v četrtek dopoldne sporočili, da potniki niso nosili reševalnih jopičev. »Na podlagi posnetka varnostne kamere smo ugotovili, da je Morska deklica nenadoma spremenila smer, nato pa jo je veliko večja turistična ladja zadela v zadnji del. Ladja je potonila v sedmih sekundah,« je poudaril predstavnik policije. 

Na krovu 26 metrov dolge ladje je bilo 33 turistov Južne Koreje ter dva madžarska člana posadke. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Na krovu 26 metrov dolge ladje je bilo 33 turistov Južne Koreje ter dva madžarska člana posadke. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


Neimenovana priča nesreče je za madžarski portal Index pojasnila, da je v zadnji del ladje trčilo drugo veliko turistično plovilo. Razbitine Morske deklice so na brežini Donave našli le nekaj ur po nesreči. Kraj nesreče sta že obiskala madžarski minister za notranje zadeve Sandor Pinter ter državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ildiko Horvat, ki sta družinam žrtev izrekla sožalje.

Madžarska policija je že sprožila kriminalistično preiskavo, v kateri bodo poskušali ugotoviti točni vzrok nesreče. Danes čez dan bodo zaslišali kapitana ladje, v katero se je zaletela Morska deklica. Adrian Pal, predstavnik policije, je v izjavi za javnost poudaril, da bodo razbitino z dna Donave najverjetneje lahko dvignili šele v prihajajočih dneh. Takrat bodo lahko dokončno potrdili, ali so v ladijskem trupu ujete žrtve nesreče, ki jih za zdaj obravnavajo še kot pogrešane.  

V reševalno akcijo so madžarske pristojne službe vključile 17 reševalnih vozil, ekipo gasilcev in policistov, ki preživele iščejo tako na nabrežju kot tudi vzdolž Donave. Tok Donave je zaradi obilnega deževja, s katerim so se v madžarski prestolnici spopadali prejšnji mesec, izjemno močan, zato so številne žrtve nesreče našli zunaj mesta. Enega ponesrečenca so iz reke potegnili celo dobre tri kilometre stran od kraja nesreče. 

V zadnji del ladje Morska deklica je menda trčilo drugo veliko turistično plovilo. FOTO: Gergely Besenyei/AFP
V zadnji del ladje Morska deklica je menda trčilo drugo veliko turistično plovilo. FOTO: Gergely Besenyei/AFP


Nesreča turistične ladje na Donavi v Budimpešti. FOTO: Reuters
Nesreča turistične ladje na Donavi v Budimpešti. FOTO: Reuters

Komentarji: