Vse, kar morate vedeti o italijanski vladni krizi 

Vse bolj očitno je, da se četrto največje evropsko gospodarstvo ne bo moglo izogniti razpisu predčasnih volitev.

Objavljeno
09. avgust 2019 19.22
Posodobljeno
09. avgust 2019 19.22
Zaupanje med glavnimi protagonisti, vodjo Gibanja 5 zvezd Luigijem di Maiem, predsednikom vlade Giuseppejem Contejem in vodjo Lige Matteom Salvinijem se zdi dokončno porušeno. Foto AFP
Razpleta italijanske politične drame še ni videti, a iz dejanj glavnih protagonistov je bolj ali manj jasno, da so vladi pod vodstvom premiera Giuseppeja Conteja šteti dnevi. Salvinijeva Liga je v parlamentarno proceduro vložila predlog o izglasovanju nezaupnice premieru, ta pa je obtožil svojega namestnika, da ruši vlado izključno iz političnih razlogov.
 

Kaj je vzrok za vladno krizo?


Analitiki se po večini strinjajo s premierom Contejem, da hoče Matteo Salvini na predčasnih volitvah unovčiti visoko volilno podporo, ki jo javnomnenjske raziskave pripisujejo Ligi. Premier je danes zatrdil, da mu je to Salvini povedal v obraz.

Kljub temu opozarjajo, da so lahko v ozadju njegove odločitve številni vzroki, med drugim preiskava o domnevnem sodelovanju Lige z Rusijo oziroma predvidena reforma političnega sistema, s katero je Gibanje 5 zvezd hotelo zmanjšati število poslancev v italijanskem parlamentu za tretjino. Sprejetje reforme bi po besedah Lorenza Cadogna, nekdanjega glavnega ekonomista na italijanskem finančnem ministrstvu, za nekaj časa otežilo izvedbo predčasnih volitev.

Preberite tudi:
Propadli eksperiment 

Kako verjetne so nove volitve?


Čeprav je še v četrtek kazalo, da bi lahko Salvini zadovoljil apetite zgolj s preoblikovanjem vlade, je razpis predčasnih volitev zdaj najverjetnejša možnost. Še preden se to lahko zgodi, mora parlament izglasovati nezaupnico leto dni stari koalicijski vladi. Ker smo sredi poletja in ker so poslanci od četrtka uradno na počitnicah, bo reševanje vladne krize potekalo še počasneje, kot bi sicer. Če bo zgornji ali spodnji dom parlamenta vladi izglasoval nezaupnico, bo predsednik republike Sergio Mattarella lahko takoj razpustil predstavniški organ in razpisal predčasne volitve oziroma poskušal sestaviti drugačno koalicijo od sedanje. A verjetnost uresničitve drugega scenarija je majhna.
 

Kakšna utegne biti prihodnja vlada?


Šibka točka trenutne vlade so bili veliki razkoraki v stališčih obeh strank, ki so vodili v politično paralizo. »Če bo ta vlada padla in jo bo zamenjala druga z jasno parlamentarno večino, bo rezultat tega vsaj več jasnosti [glede usmeritve države],« nam je pojasnil Bill Emmott, nekdanji urednik Economista. Če bo Italija jeseni odšla na predčasne volitve, vsaj sodeč po trenutnih javnomnenjskih raziskavah obstaja precejšnja verjetnost, da bo na teh slavila Liga. Od velikosti njene zmage bo odvisno, ali bo lahko vladala sama ali pa bo za oblikovanje morala skleniti dogovor s katero od manjših strank. Najbolj očitni kandidatki za to sta skrajno desna stranka Bratje Italije in Berlusconijeva Naprej, Italija, saj sta tudi ideološko najbolj kompatibilni z Ligo.

image
REUTERS Kaj bo v primeru izglasovanja nezaupnice vladi storil italijanski predsednik Sergio Mattarella? Foto Reuters

 

Kako so se na krizo odzvali finančni trgi?


Vladna kriza je prišla v času relativno umirjenih razmer na evropskih finančnih trgih, a ne glede na to je dogajanje v Rimu v zadnjih dneh povišalo ceno zadolževanja Italije in povzročilo padec vrednosti delnic nekaterih najbolj izpostavljenih italijanskih podjetij. Razmerje med italijansko in nemško desetletno obveznico je s četrtka na petek poskočilo za 30 bazičnih točk. Milanski indeks FTSE Mib je med današnjim trgovanjem upadel za 2,3 odstotka v primerjavi s prejšnjim dnem, pri čemer so največje izgube imele delnice italijanskih bank.