Vse nared za končni obračun glede brexita

Bruselj in London sta ponoči dosegla pravno zavezujoči kompromis, ki naj bi preprečil, da bi se Otok znašel v pasti irskega varovala.
Fotografija: Premierka Mayeva je bila pred odločilnim glasovanjem o brexitu na plodnih pogovorih pri predsedniku evropske komiisje Junckerju. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
Premierka Mayeva je bila pred odločilnim glasovanjem o brexitu na plodnih pogovorih pri predsedniku evropske komiisje Junckerju. FOTO: Vincent Kessler/Reuters

Bruselj – Britanski premierki Theresi May in predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju je sinoči v pogajanjih v Strasbourgu, ki so se končala približno pol ure pred polnočjo, uspelo doseči kompromis, ki naj bi omogočil glasovanje britanskih poslancev za sporazum o brexitu.

»Irsko varovalo ne bo moglo postati stalno,« je Mayeva pojasnila glavni dosežek v zadnjih tednih pogajanj. Varovalo, ki preprečuje nastanek trde meje na irskem otoku, je trn v peti številnih britanskih poslancev. Ti se bojijo, da bo Združeno kraljestvo z njim trajno ostalo del carinske unije z EU, Severna Irska pa vezana na režim notranjega trga Unije.

Varovalo bi nastopilo, če ob koncu obdobja tranzicije po brexitu (konec leta 2020 ali najpozneje dve leti pozneje) ne bi bil sklenjen sporazum o prihodnjih odnosih, ki bi omogočil, da na irskem otoku ne bi bilo treba vpeljati nadzora na mejah.

Pravno zavezujoče rešitve, ki dopolnjujejo novembra lani sklenjeni ločitveni sporazum, naj bi omogočile Združenemu kraljestvu, da v primeru kršitev (denimo s prizadevanji, da bi režim varovala postal trajen) s pomočjo mednarodnega arbitražnega panela doseže sprejetje ukrepov. V skrajnem primeru nespoštovanja obveznosti bi lahko Združeno kraljestvo enostransko suspendiralo obveznosti iz sporazuma.

Vprašanja sicer ureja poseben pravno veljavni instrument, povezan z ločitvenim sporazumom.

Juncker je po pogovorih z Mayevo pojasnil, da novih pogajanj z Londonom ne bo več. Tudi delovanje EU27 v dobri veri glede varovala naj bi bilo očitno. »Irsko varovalo je zavarovalna polica – nič več in nič manj,« je povedal. Kot vsako zavarovanje sploh ni namenjeno temu, da bi bilo uporabljeno. Tudi če bo uveljavljeno, »ne bo nikoli postalo past«.



Strani si bosta prizadevali, da bi do konca leta 2020 vpeljali alternativne aranžmaje, ki naj bi omogočili, da varovalo sploh ne bi bilo sproženo.  

Ključno vprašanje pred jutrišnjim odločanjem je, ali je Mayevi v pogajanjih uspelo dobiti dovolj za preobrat v parlamentarnih klopeh, kjer je doslej prevladovalo nasprotovanje ločitvenemu sporazumu.   

Juncker je sicer pojasnil, da mora biti brexit izpeljan do evropskih volitev konec maja. Če ne bo, bodo na Otoku po njegovih besedah morali, skladno s pravom EU, organizirati volitve evropskih parlamentarcev.

Komentarji: