Vse več smrti, ki jih povezujejo z elektronskimi cigaretami

V ZDA je doslej umrlo že pet kadilcev elektronskih cigaret, 450 je obolelih.
Fotografija:  FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Roman Šipić/Delo


Washington – V ZDA so v Indiani, Minnesoti, Kaliforniji, Illinoisu in Oregonu doslej identificirali pet smrtnih primerov zaradi bolezni pljuč, ki jih povezujejo z uporabo elektronskih cigaret. Za tovrstnimi boleznimi naj bi po državi zbolelo približno 450 ljudi v 33 ameriških zveznih državah. 
 

Umirajo mladi in sicer zdravi ljudje


Vendar za zdaj še ni znano, ali so bolezni povezane s posameznimi napravami za vdihavanje pare ali z določenimi kemikalijami, ki se vdihavajo z elektronskimi cigaretami. Jasno je le, da je v večini primerov smrti in bolezni šlo za mlade in sicer zdrave ljudi, ki so pred hospitalizacijo intenzivno kadili elektronske cigarete, imeli pa so podobne simptome: kašelj, bolečine v prsih in pomanjkanje sape. 

Elektronska cigareta in pripomočki za vejpanje. FOTO: Mike Wren/ AFP
Elektronska cigareta in pripomočki za vejpanje. FOTO: Mike Wren/ AFP


»Točen vzrok bolezni še ni jasen, a resnost bolezni in porast primerov tega kliničnega sindroma kaže, da gre za nov ali na novo prepoznan trend in skrb vzbujajoč sveženj pljučnih bolezni, povezanih z vdihavanjem pare (vejpanjem),« so sporočili zdravstveni uradniki Illinoisa in Wisconsina, ki so preiskali 53 pacientov.
 

Različne snovi, isti učinek


Centri za nadzor nad boleznimi in preventivo poudarjajo, da noben določen produkt elektronskih cigaret ni povezan z vsemi primeri. Nekateri bolniki uživajo paro na podlagi marihuane, drugi na podlagi nikotina, tretji na podlagi obojega.

Preiskave se osredotočajo tudi na možnost prevarantskih prodajalcev, ki naprave oziroma tulce polnijo z morda škodljivimi snovmi, česar pa kupci ne vedo. Večina primerov naj bi bila pri vdihavanju THC.

Elektronske cigarete naj bi vsebovale manj škodljivih snovi kot tradicionalne cigarete, a niso neškodljive, ker uporabnika izpostavijo škodljivim snovem, kot so težke kovine, ultradrobni delci, organske spojine in drugo. Zato pri nas Nacionalni inštitut za javno zdravje odsvetuje uporabo elektronskih cigaret.

Preberite še:

Komentarji: