Vse večji pritisk na sudansko vojaško vlado

Vladni vojaki so protestnike pobijali tudi z mačetami, okoli 40 trupel pa nato odvrgli v Nil.

Objavljeno
07. junij 2019 08.02
Posodobljeno
07. junij 2019 08.25
FOTO: Reuters
A. V.
A. V.
Afriška unija je zamrznila članstvo Sudana s »takojšnjim učinkom« zaradi povečanega nasilja in številnih mrtvih v tej državi. V vseafriškem združenju pozivajo sudansko (vojaško) vlado, naj poskrbi za miren prehod v civilno vlado in naj konča z ubijanjem protestnikov.Opozicijska stran trdi, da je vojska v Sudanu ubila 108 ljudi, vlada je nato spet zatrdila, da ni ubila več kot 46 ljudi (po nekaterih informacijah je menda potrdila 61 žrtev). Vojska je sicer zdaj prisotna v večjem delu Kartuma.

image
FOTO: Reuters


»Odbor AU za mir in varnost je nemudoma zamrznil sodelovanje Republike Sudan v vseh dejavnostih, dokler ne bo vzpostavljena prehodna vlada, ki jo bodo vodili civilisti, kar je edina pot, da se Sudan izvije iz trenutne krize,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavila Afriška unija.

Amnesty International: Mednarodna skupnost mora ukrepati

Oglasila se je tudi afriška predstavnica za Amnesty International Netsanet Belay in pozvala k takojšnjemu mednarodnemu ukrepanju. »Mednarodna skupnost mora prekiniti ta proces ubijanja in nekaznovanja v Sudanu,« je rekla. »Dosedanja praksa kaže, da še nihče v Sudanu ni odgovarjal za krivdo. To moramo prekiniti. Trupla v reki in način usmrtitve so jasen dokaz, da sedanji režim ne izvaja zgolj varnostnih ukrepov.«


Vladne vojaške sile so v Kartumu v ponedeljek nasilno razgnale mirne protestnike. To so vladni vojaki počeli zelo nasilno, saj so protestnike pobijali tudi z mačetami, okoli 40 trupel pa nato odvrgli v Nil.

Po strmoglavljenju dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja al Baširja aprila letos je oblast v državi trenutno v rokah sudanske vojske. Sprva se je vojska navidezno še pogovarjala s protestniki, toda po nasilnem obračunavanju v ponedeljek dialog ni več možen. Vojska se sicer brani, da zgolj varuje državo pred nasilneži.