Vsi predsednikovi izzivalci

Število demokratskih kandidatov se je povečalo na 25; v vodstvu Joe Biden, lahko se še vse spremeni
Fotografija: Del demokratskih kandidatov, med njimi pa vse kandidatke: Marianne Williamson, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Tulsi Gabbard in Kirsten Gillibrand. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Del demokratskih kandidatov, med njimi pa vse kandidatke: Marianne Williamson, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Tulsi Gabbard in Kirsten Gillibrand. Foto: Reuters

New York – Z upokojenim admiralom in kongresnikom Joejem Sestakom, ki se je v nedeljo spustil v boj za predsedniško kandidaturo, se je število demokratskih kandidatov za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa povečalo na petindvajset. Dvajset z največ podpore se jih bo lahko danes in jutri pomerilo na televizijskih soočenjih v Miamiju.

Združene države Amerike nujno potrebujejo predsednika z globalnimi izkušnjami, razumevanjem vseh elementov državne oblasti, gospodarstva, diplomacije in vojske vključno z njenimi omejitvami, verjame Sestak, a so se kandidati že razvrstili po različnih merilih in vsaj za zdaj je v prepričljivem vodstvu Joe Biden, podpredsednik v zadnji demokratski administraciji Baracka Obame. Sedeminšestdesetletni politik iz Delawara je videti zmeren in izkušen in ti odliki sta v očeh številnih demokratskih volivcev očitno potrebni za spopad z »bombastično samozavestjo« predsednika Trumpa, najverjet­nejšega republikanskega kandidata na volitvah 2020.
 

Bo znal navdušiti množice?


A Joe Biden se zapleta v nasprotja. Šele zdaj se strinja z uporabo zveznih sredstev za prekinitev nosečnosti, zaradi česar številni demokrati dvigajo obrvi, slišati je bilo tudi obtožbe o otipavanju žensk. V spominih je pisal o sodelovanju z znanim zagovornikom rasne segregacije, ne le zlobni Donald Trump, ki ga zmerja z zaspanim Joejem, tudi ­nekateri naklonjeni opazovalci dvomijo o njegovi sposobnosti navdušiti množice. Če se bo o tem spraševalo dovolj demokratov, sta Bidnu najbolj za petami vermontski senator Bernie Sanders, ki nastopa kot demokratski stranki bližnji neodvisni kandidat, in njegova ­kolegica iz Massachusettsa ­Elizabeth Warren.

Nekdanji podpredsednik administracije Baracka Obame Joe Biden se zapleta v nasprotja. Na fotografiji ob začetku kampanje v Filadelfiji v Pensilvaniji minuli mesec. Fotografija: Reuters
Nekdanji podpredsednik administracije Baracka Obame Joe Biden se zapleta v nasprotja. Na fotografiji ob začetku kampanje v Filadelfiji v Pensilvaniji minuli mesec. Fotografija: Reuters


Morda bo prepričal kateri od vidnejših mlajših politikov kot kalifornijska senatorka Kamala Harris ali župan iz Indiane Pete Buttigieg, ki med demokrati pridobiva veliko simpatij kot prvi odkrito istospolno usmerjeni predsed­niški kandidat, a ga v njegovem South Bendu pretresa policijski uboj temnopoltega moškega. »Slovenska« Amy Klobuchar pa pravi, da še ni izgubila nobene tekme, v katero se je spustila. Senatorka iz Minnesote trenutno ne sodi med favorite, a med temi (še) ni niti odmevnih demokratov, kot sta Beto O'Rourke ali Cory Booker.
 

Amy Klobuchar bolj sredinska


Amy Klobuchar tako kot številni demokratski tekmeci podpira zvišanje minimalne plače za zvezne pogodbenike, vrnitev ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu, večjo dostopnost zdrav­stvenega zavarovanja ter velika vlaganja v infrastrukturo in velja za bolj sredinsko političarko. Skrajno levi Sanders med drugim zagovarja delni odpis študentskih dolgov, podjetnik zagonske ekonomije Andrew Yang celo univerzalni dohodek za vse Američane. Zato pa nekdanji guverner zelo uspešne zvezne države Kolorado govori, da bo reševal kapitalizem.

Privrženci vermontskega senatorja Bernieja Sandersa. FOTO: Randall Hill/Reuters
Privrženci vermontskega senatorja Bernieja Sandersa. FOTO: Randall Hill/Reuters


Demokratski predsedniški kandidati bodo ta in vsa druga vprašanja razčlen­jevali na skorajšnjih televizijskih so­očenjih, veliko bo odvisno od predsednika Trumpa. Še en demokratski pretendent za Belo hišo, newyorški župan Bill de Blasio, željno čaka kazensko prijavo kolumnistke revije Elle E. Jean Carroll, ki obtožuje Trumpa posilstva izpred več kot dveh desetletij, »ta ženska«, kot se je v slogu Billa Clintona in Monice Lewinsky izrazil predsednik, celo pravi, da ima v omari še zdaj obleko, ki jo je nosila tistega dne. Številni demokrati Trumpa še vedno sumijo nepravilnosti med zadnjo predvolilno kampanjo, a če bo šlo ameriškemu gospodarstvu še naprej dobro, trgovinske vojne in zaostrovanja na Bližnjem vzhodu pa ne bodo prinesli večjih pretresov, bo predsednik užival politično prednost svojega položaja. Privrženci ploskajo tudi njegovemu obračunavanju z nezakonitim priseljevanjem.

Preberite še:

Komentarji: