V Srbiji znižali stopnjo bojne pripravljenosti vojske

Od jutra tudi umikajo barikade, a nezaupanje kosovskih Srbov v kosovskega premierja Albina Kurtija ostaja.
Fotografija: Barikade bodo odstranili v dveh dneh, je objubil srbski predsednik Vučić.  FOTO: Armend Nimani/Afp
Odpri galerijo
Barikade bodo odstranili v dveh dneh, je objubil srbski predsednik Vučić.  FOTO: Armend Nimani/Afp

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ukinil odlok o najvišji stopnji bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva, ki ga je spričo napetosti na Kosovu odredil v ponedeljek, so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdili na predsedstvu v Beogradu.

Srbska vojska je bila v zadnjih letih že večkrat v stanju povečane bojne pripravljenosti zaradi napetosti s Kosovom - nazadnje novembra, ko je trdila, da je več brezpilotnih letal s Kosova vstopilo v srbski zračni prostor.

Ta poteza sledi umirjanju konflikta na severu Kosova, kjer so lokalni Srbi pred 20 dnevi začeli postavljati barikade v znak protesta proti aretaciji policista Dejana Pantića zaradi suma kršitve kosovskega ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad. Na njih so vztrajali 19 dni kljub pozivom iz Prištine, Bruslja in Washingtona, naj jih odstranijo.

Da bodo barikade odstranjene v 24 do 48 urah, je po pogovorih s kosovskimi Srbi v Raški na jugu Srbije v sredo zvečer sporočil predsednik in vrhovni poveljnik srbskih oboroženih sil.

Srbi na severu Kosova bodo barikade s cest začeli umikati danes zjutraj, je v sredo pozno zvečer po pogovorih s kosovskimi Srbi v Raški na jugu Srbije blizu meje s Kosovom napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da gre za dolg proces, ki bo trajal nekaj časa, poročajo srbski mediji.

»Barikade bodo odstranjene v 24 do 48 urah,« je pojasnil srbski predsednik, ob tem pa opozoril, da nezaupanje kosovskih Srbov v kosovskega premierja Albina Kurtija ostaja. Vučić je srečanje označil za težko, a iskreno in poudaril, da uživa zaupanje kosovskih Srbov.

image_alt
Kosovski premier: Želimo si miru in varnosti ter nočemo incidentov

Obenem je posvaril pred nadaljevanjem aretacij Srbov zaradi barikad. V tem primeru bo podprl vse druge pobude, ki jih bodo sprejeli kosovski Srbi, je napovedal.

Srbski predsednik je še pojasnil, da odločitev o odstranitvi barikad ni povezana z morebitno vrnitvijo Srbov v kosovske institucije, iz katerih so novembra množično odstopili v znak protesta proti aretacijam Srbov in do njih sovražni politiki Prištine.

Pogoj za vrnitev Srbov v kosovske institucije je, kot je dejal, ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu v skladu z bruseljskim sporazumom iz leta 2013, ki ga kosovski premier po njegovih besedah še naprej tepta, tako kot druge dosedanje dogovore v dialogu med Beogradom in Prištino.

Razmere na Kosovu so se v zadnjih tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala policista Dejana Pantića zaradi suma kršitve ustavnega reda, razmere so se še dodatno zaostrile s ponedeljkovim ukazom Vučića, ki je odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva.

image_alt
Vučić odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske

Komentarji: