Vulkan Taal začel bruhati lavo

Pristojne službe so v evakuacijske centre preselile 8000 ljudi, če se bodo razmere poslabšale, se bo število znatno povečalo.
Fotografija: FOTO: Jerome Austria Abuan/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jerome Austria Abuan/Reuters

Vulkan Taal, ki leži slabih 70 kilometrov južno od filipinske prestolnice Manila, je v ponedeljek zjutraj začel bruhati lavo. Pristojne službe so sicer že v nedeljo, potem ko je ognjenik bruhnil velik oblak pepela, ukazale evakuacijo okoli osem tisoč ljudi, če se bodo razmere poslabšale, se bo število ljudi, ki jih bodo morali evakuirati, znatno povečalo. 



​Filipinski inštitut za seizmologijo Phivolcs je medtem stopnjo nevarnosti dvignil s tretje na četrto od petih. Kot je sporočil Phivolcs, so na območju ob dejavnem ognjeniku zaznali 75 potresov, piše BBC. Že v nedeljo je opozoril, da je v »prihodnjih urah ali dneh mogoče nevaren eksploziven izbruh«, posvaril pa je tudi pred »ognjeniškim cunamijem«.

FOTO: Ted Aljibe/AFP
FOTO: Ted Aljibe/AFP

 

Pokriti s pepelom


311 metrov visoki ognjenik v provinci Batangas je pepel in paro začel bruhati v nedeljo, oblak dima pa je dosegel višino 15 kilometrov. Ognjenik Taal je sicer drugi najaktivnejši v državi ter hkrati eden najmanjših na svetu. V zadnjih 450 letih so zaznali najmanj 34 njegovih izbruhov, zadnjič pa je izbruhnil pred 43 leti.

​Ob izbruhu leta 1911 je umrlo 1500 ljudi, leta 1754 pa je Taal bruhal nekaj mesecev. Na mednarodnem letališču v prestolnici so sicer zaradi pepela ponoči odpovedali vse lete, v dopoldanskem času pa je letališče začelo ponovno obratovati.  Predsednik Rodrigo Duterte je ukazal zaprtje vseh šol v Manili ter začasno zaprtje javnih uradov. 

FOTO: Ted Aljibe/AFP
FOTO: Ted Aljibe/AFP


V noči na ponedeljek je inštitut Phivolcs zabeležil najmanj 75 potresov različnih magnitud, ki so bili neposredno povezani z izbruhom. Vasi in mesta v neposredni okolici ognjenika sta zasula pepel in padajoče kamenje, pepel pa se je proti jutru spremenil v brozgo, sa je ponoči deževalo, še poroča BBC.

FOTO: Ted Aljibe/AFP
FOTO: Ted Aljibe/AFP

Komentarji: