Vzhod v srcu, zahod pa daleč

Ko Evropa Balkanu zapre vrata, se vzhod zdi mikavnejši.

Objavljeno
30. oktober 2019 07.32
Posodobljeno
30. oktober 2019 08.45
Bolj ko se Srbija približuje EU, več znakov predanosti Rusiji je videti na ulicah srbskih mest, eden od teh je tudi bar Putin v Novem Sadu. FOTO: Reuters
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je prvič po blokadi pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo v Bruslju gostila voditelje držav Zahodnega Balkana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ob robu srečanja namignil, da se navdušenje za evropsko pot hladi, ter spomnil, da obstajajo tudi druge možnosti za povezovanje.

Za državljane Severne Makedonije ni alternative članstvu v Evropski uniji, druge možnosti so lahko nevarne za stabilnost in napredek Balkana, je med obiskom v Bruslju posvaril premier Severne Makedonije Zoran Zaev. »Evropska unija mora zaradi lastne varnosti integrirati Zahodni Balkan. Ali sploh lahko živite, če imate ledvico v žepu? To je nemogoče in predstavlja vir potencialnih težav,« je bil v pogovoru z novinarji slikovit albanski premier Edi Rama, ki pa se večerje v Bruslju ni udeležil.

»Odločitev Bruslja, da preloži začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, je za regijo zelo škodljiva ter zelo ustreza Rusiji, Kitajski, Turčiji in nekaterim zalivskim državam, ki so v zadnjih letih na Balkanu zelo dejavne. Bruselj je tako zgolj še enkrat potrdil, kar opažamo že dolgo – da izgublja moč, vpliv in verodostojnost,« je odločitev komentiral beograjski politični analitik Milovan Jovanović, ki kot sijajno ocenjuje zamisel o vzpostavitvi nekakšne balkanske unije.