Vzporedne volitve kažejo na tesno tekmo Netanjahuja in Ganca

Tekmeca sta v boju za premierski položaj praktično povsem izenačena, kažejo rezultati vzporednih volitev po parlamentarnih volitvah. Zaradi tesnih in neodločenih izidov možnost tretjih volitev ni povsem izključena.

Objavljeno
17. september 2019 21.56
Posodobljeno
17. september 2019 22.07
Zaradi tesnih in neodločenih izidov pa možnost tretjih volitev ni povsem izključena. Predsednik Rivlin je sicer zagotovil, da bo naredil vse, da bi jih preprečil. FOTO: Amir Cohen/Reuters
STA
STA
Izraelski premier Benjamin Netanjahu in njegov glavni izzivalec Beni Ganc sta v boju za premierski položaj praktično povsem izenačena, kažejo rezultati vzporednih volitev po današnjih parlamentarnih volitvah v Izraelu.

Tri ločene raziskave, ki so jih izvedle izraelske televizije, kažejo, da bi Netanjahujeva stranka Likud v 120-članskem knesetu dobila med 31 in 33 poslanskih sedežev, modro-belo zavezništvo pod vodstvom Ganca pa med 32 in 34, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za oblikovanje vladne koalicije bo moral eden od njiju zbrati najmanj 61 poslanskih glasov. Desni tabor okoli Netanjahujevega Likuda, v katerem sta še stranka Džamina in več ultra ortodoksnih strank, lahko računa na 54 do 57 poslanskih sedežev. Gancovemu levosredinskemu taboru z njegovim modro-belim zavezništvom, laburisti, demokratsko unijo in arabskimi strankami pa se podobno obeta med 54 do 58 poslanskih mandatov, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

image
REUTERS Netanjahu je med predvolilno kampanjo poudarjal, da si prizadeva za koalicijo desnih in verskih strank. FOTO: Reuters


Skrajno desna stranka Israel Bejtenu Netanjnahujevega rivala Avigdorja Libermana naj bi prejela med osem in deset poslancev. Liberman po volitvah 9. aprila ni želel podpreti Netanjahuja, ki mu tako potem kljub temu, da je desnica osvojila večino, ni uspelo sestaviti vlade in Izraelci so morali znova na volišča.

Teoretično je sicer možna tudi velika koalicija med Likudom ter modro-belim zavezništvom. A Netanjahu je med predvolilno kampanjo poudarjal, da si prizadeva za koalicijo desnih in verskih strank, Ganc pa je dejal, da je sicer pripravljen sodelovati z Likudom, a brez Netanjahuja, ki se otepa tudi obtožb korupcije. Liberman pa medtem vztraja, da ne bo sodeloval v vladi, ki bi jo vodila judovska verska zakonodaja.

Po uradnih izidih, ki naj bi jih objavili v sredo bo na vrsti predsednik države Reuven Rivlin. V naslednjih dveh tednih se bo moral po posvetih z ostalimi voditelji parlamentarnih strank odločiti, komu bo poveril mandat za sestavo vlade.

Zaradi tesnih in neodločenih izidov pa možnost tretjih volitev ni povsem izključena. Predsednik Rivlin je sicer zagotovil, da bo naredil vse, da bi jih preprečil.