Ladja zasidrana, prioriteta varna izpustitev članov posadke

Ekipa je skupaj, vsi so dobro in nepoškodovani, so v švicarskem podjetju navedli v sporočilu za javnost. 

Objavljeno
25. september 2018 14.32
Posodobljeno
25. september 2018 16.45
Fotografije potrjujejo navedbe, da so pirati razbili komunikacijsko opremo. FOTO: Facebook
S. S., STA
S. S., STA
Pristojni so vzpostavili stik z ugrabitelji 12 članov posadke ladje MV Glarus, ki so jo 22. septembra napadli v bližini otoka Bonny ob nigerijski obali, so sporočili iz družbe Massoel Shipping. Med ugrabljenimi je tudi slovenski državljan, ki je po poročanju švicarskih medijev kapitan ladje Glarus.

Ekipa je skupaj in vsi naj bi bili dobro in nepoškodovani, so še v švicarskem podjetju navedli v sporočilu za javnost. 

Ladja je že varno zasidrana v pristanišču v Port Harcourtu s preostalimi člani posadke. Družine so vseskozi na tekočem, kaj se dogaja z njihovimi dragimi, prioriteta je varna izpustitev ugrabljenih, so še dodali. Več podrobnosti pa za zdaj ne morejo povedati, da ne bi ogrozili reševalne akcije.

image
FOTO: Facebook


Pirati so ladjo v lasti švicarske družbe Massoel Shipping napadli 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny, ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt. Nigerijska pomorska uprava je v ponedeljek sporočila, da so začeli iskalno in reševalno operacijo. Po navedbah njenega direktorja Dakukuja Petersida si v upravi prizadevajo, da bi našli člane posadke in da bi bili brezpogojno izpuščeni.

V Nigeriji so ugrabitve pogost pojav, zlasti z nafto bogatem jugu, kjer so tarča nepridipravov vidni posamezniki, člani njihovih družin in tuji delavci. Na morju je Gvinejski zaliv v zadnjih letih postal svetovno žarišče piratstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Fotografije mornarja so začeli povzemati mediji. FOTO: Facebook


Mednarodni pomorski urad je konec julija sporočil, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta po svetu šest ugrabitev ladijskih posadk in vse so se zgodile v Gvinejskem zalivu. Iz družbe Massoel Shipping so sporočili, da so pirati na ladjo Glarus prišli s pomočjo daljših lestev. Nato so uničili večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupaj 19 članov posadke. 

Iz družbe s sedežem v Ženevi so še sporočili, da so o dogodku obvestili vse pristojne organe in vpoklicali strokovnjake, ki bodo poskušali zagotoviti čim hitrejšo in varno izpustitev mornarjev.

image
FOTO: Facebook


Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v ponedeljek potrdili, da je med ugrabljenimi tudi slovenski državljan. Švicarski spletni portal 20 minuten je poročal, da gre za kapitana ladje. Poleg Slovenca je med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH, Romunije in Ukrajine.

image
FOTO: Facebook