Vztrajnost protestnikov v Hongkongu

Protestniki so znova na ulicah. Zahteve ostajajo: umik spornega zakona in odstop vodje vlade.
Fotografija: Protestniki so okupirali policijsko postajo. FOTO: Ann Wang Reuters
Odpri galerijo
Protestniki so okupirali policijsko postajo. FOTO: Ann Wang Reuters

Pred sedežem policije v Hongkongu se je danes zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo umik spornega zakona o izročanju osumljencev za kazniva dejanja Kitajski. Pozivajo k odstopu vodje Pekingu naklonjene vlade Hongkonga Carrie Lam, ki je postopek sprejemanja zakona samo ustavila, ter k izpustitvi priprtih protestnikov.



Protestniki, večinoma oblečeni v črno in nekateri s črnimi maskami, so se po nekaj dneh prekinitve demonstracij danes znova zbrali, ker oblasti niso upoštevale zahteve skupine študentov, da do četrtka umaknejo zakon. Pred prihodom pred sedež policije so v času prometne konice nekaj časa blokirali glavno prometnico v mestu. Policija jih je pozvala k mirnemu umiku, da ne ovirajo dela policije, poročajo tuje tiskovne agencije.

FOTO: Tyrone Siu Reuters
FOTO: Tyrone Siu Reuters


Proti zakonu je v minulih dneh na največjih protestih, odkar je ta nekdanja britanska kolonija leta 1997 znova prešla pod Kitajsko, protestiralo več milijonov ljudi. Prišlo je tudi do nasilja, več kot 20 protestnikov pa je še vedno v priporu. Pet je obtoženih zaradi izgredov, za kar je zagroženo do 10 let zapora.

Preberite še:

Komentarji: