Klobucharjeva se podaja v boj za predsedniški stolček

»Našemu narodu ne bo vladal kaos, temveč priložnosti,« je poudarila Klobucharjeva ter obljubila, da bo vodila narod z vsem srcem.
Fotografija: »​Klobuchar superstar,« so na prireditvi vzklikali zbrani podporniki, ki jih ni ustavilo še tako močno sneženje. FOTO: Kerem Yucel/Afp
Odpri galerijo
»​Klobuchar superstar,« so na prireditvi vzklikali zbrani podporniki, ki jih ni ustavilo še tako močno sneženje. FOTO: Kerem Yucel/Afp

 

»Danes smo se zbrali ob čudoviti ameriški reki, ki teče skozi številne čudovite dežele naše države,« je na začetku svojega govora dejala Klobucharjeva. »Na ta zasnežen dan pravim: dovolj! Našemu narodu ne bo vladal kaos, temveč priložnosti,« je nadaljevala Amy, ki je zbrane spomnila na svojo družinsko zgodovino. ​»Moja družinska zgodba je sorodna vaši,« je poudarila predsedniška kandidatka ter naštela dolg seznam obljub, ki jih bo kot predsednica izpolnila. Med drugim obljublja, da se bo s prvim dnem predsedovanja ponovno pridružila globalnemu klimatskemu sporazumu, v prvih stotih dneh pa bo ustvarila boljše okolje za »zelena delovna mesta« in infrastrukturo. 



Poleg tega obljublja, da bo znižala ceno zdravil na recept ter ustavila velika farmacevtska podjetja, ki izkoriščajo prebivalce ZDA. »Kljub temu, da prihajamo iz različnih okolij in izgledamo drugače, si vsi delimo skupno državo deljenih sanj,« je v govoru poudarila predsedniška kandidatka, ki obljublja, da se v boj za predsedniško mesto ni podala zaradi denarja. 

»​Klobuchar superstar,« so na prireditvi vzklikali zbrani podporniki, ki jih ni ustavilo še tako močno sneženje. Pred nastopom Klobucharjeve je prisotne nagovorila tudi rabinka. V svojem govoru se je spomnila vseh žensk, ki so se zoperstavile patriarhatu ter upravičila dejanje biblijske Eve, ki ni storila nič drugega, kot v želji po znanju užila sad drevesa spoznanja. »Skrajni čas je, da imamo predsednika, ki svojega časa ne bo posvetil samo tviterju,« so poudarili pred govorom Klobucharjeve. Na svečani prireditvi pa je bil prisoten tudi župan mesta Minneapolis Jacob Frey, senatorka Tina Smith ter guverner Tim Walz. 

»​Klobuchar superstar,« so na prireditvi vzklikali zbrani podporniki, ki jih ni ustavilo še tako močno sneženje. FOTO: Kerem Yucel/Afp
»​Klobuchar superstar,« so na prireditvi vzklikali zbrani podporniki, ki jih ni ustavilo še tako močno sneženje. FOTO: Kerem Yucel/Afp
 

Pred Klobucharjevo so svojo uradno kandidaturo pri demokratih napovedali že senatorka iz New Yorka Kirsten Gillibrand, senatorka iz Kalifornije Kamala Harris, senator iz New Jerseyja Cory Booker, nekdanji minister za stanovanja iz Teksasa Julian Castro, nekdanji kongresnik iz Marylanda John Delaney, kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard in še najmanj trije drugi, manj znani demokrati.

»Našemu narodu ne bo vladal kaos, temveč priložnosti,« je poudarila Klobucharjeva. FOTO: Kerem Yucel/Afp
»Našemu narodu ne bo vladal kaos, temveč priložnosti,« je poudarila Klobucharjeva. FOTO: Kerem Yucel/Afp

 

Senatorka Warren prav tako naznanila kandidaturo


Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, znana kot borka za pravice ameriških delavcev in potrošnikov, je v soboto uradno naznanila, da se bo leta 2020 potegovala za predsednico ZDA. S tem se je pridružila vrsti demokratov, ki so to že storili.

Warrenova je kampanjo simbolično razglasila v mestu Lawrence, kjer so se delavci v začetku 20. stoletja uprli izkoriščanju kapitalistov. Na zborovanju so ljudje vztrajali kljub mrazu in ji izražali podporo. Podpret sta jo prišla tudi demokratski senator iz njene države Ed Markey in pripadnik slavne politične rodbine Joe Kennedy III., ki velja za mladi up stranke.

V nastopu je Warrenova kritizirala izginjanje srednjega razreda v ZDA in sistem, ki deluje za bogate. Podprla je splošno zdravstveno zavarovanje za vse. Ameriškega predsednika Donalda Trumpa je omenila le mimogrede s trditvijo, da ni vzrok vsega, kar je v Ameriki narobe, ampak le najočitnejši simptom te bolezni. Se je pa na njeno kandidaturo prek družbenega omrežja twitter že odzval aktualni predsednik. Zapisal je, da se je Pocahontas pridružila predsedniški tekmi: »Bo kandidirala kot prva ameriška domorodka ali se je po 32 letih odločila, da ji to ne koristi prav zelo?«



Warrenova se bo med množico demokratskih kandidatov najprej borila prav za glasove volivcev, ki so leta 2016 podprli Sandersa. Njegovi podporniki ji sicer zamerijo, da je leta 2016 podprla Hillary Clinton.

Elizabeth Warren med naznanitvijo kandidature v mestu Lawrence. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Elizabeth Warren med naznanitvijo kandidature v mestu Lawrence. FOTO: Brian Snyder/Reuters


Trump o Warrenovi kot o Pocahontas


Trump se sicer že dve leti norčuje iz Warrenove in jo kliče Pocahontas, ker je dolgo trdila, da je indijanske krvi, test DNK pa je pokazal, da ima indijanskih genov toliko, kot ostali beli Američani. Tako se je morala opravičiti za trditve o indijanski dediščini. Pravi, da je šlo za družinsko legendo, ki je prej ni preverjala.

Trumpova kampanja je opazila njeno zborovanje v Lawrenceu in sporočila, da nima možnosti za zmago, ker da je prevarantka, ki jo bodo Američani zavrnili.

69-letna Warrenova je znana tudi kot odločna borka za pravice potrošnikov in je pobudnica ustanovitve Urada za zaščito potrošnikov, ki so ga ustanovili po zadnji veliki krizi. Predsednik Obama jo je hotel imenovati na čelo urada, a so republikanci, ki se v sporu med pravicami potrošnikov in korporacij postavijo na stran slednjih, to preprečili. Warrenova je bila prvič izvoljena v senat leta 2012, lani novembra pa je gladko osvojila še drugi mandat. Od te kampanje ji je ostalo 11 milijonov dolarjev, ki jih prenaša v predsedniško.

Po najavi kandidature se je odpravila na pot po New Hampshiru, kjer bodo prihodnje leto prve strankarske volitve, danes pa bo v Iowi, kjer bodo prihodnje leto prva strankarska zborovanja prav tako namenjena izbiranju strankarskih predsedniških kandidatov. Republikanci se bodo temu leta 2020 morda celo odpovedali, saj se je stranka že zdaj strnila za Trumpom in noče nikogar drugega.

V nastopu je kritizirala izginjanje srednjega razreda v ZDA in sistem, ki deluje za bogate ter podprla splošno zdravstveno zavarovanje za vse. FOTO: Brian Snyder/Reuters
V nastopu je kritizirala izginjanje srednjega razreda v ZDA in sistem, ki deluje za bogate ter podprla splošno zdravstveno zavarovanje za vse. FOTO: Brian Snyder/Reuters


V anketah sicer za zdaj najbolje kaže nekdanjemu podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu, ki pa se še ni odločil za kandidaturo, pred senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom, ki prav tako še čaka.

Komentarji: