Weber brez preboja v Budimpešti

Manfred Weber poudarja, da je obstanek Srednjeevropske univerze v Budimpešti še naprej osrednja točka premislekov, ali naj Fidesz ostane v EPP.
Fotografija: Kandidat za predsednika evropske komisije Manfred Weber je v Budimpešti obiskal osrednjo sinagogo. Foto Reuters
Odpri galerijo
Kandidat za predsednika evropske komisije Manfred Weber je v Budimpešti obiskal osrednjo sinagogo. Foto Reuters

Berlin – Vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber v Budimpešti ni rešil težav največje evropske politične skupine z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom in njegovo stranko Fidesz. Kandidat za predsednika evropske komisije poudarja, da je obstanek Srednjeevropske univerze (CEU) Georgea Sorosa v Budimpešti še naprej osrednja točka premislekov, ali naj Fidesz ostane v EPP. Weber ponuja rešitve s povezovanjem z z münchensko tehnično univerzo, ameriškimi univerzami in podjetjem BMW.

Lahko se zgodi, da bo Viktor Orbán prihodnji teden izključen iz EPP, toda ali bo Evropa dan kasneje kaj boljša, je še v nedeljo zvečer v oddaji nemške ARD spraševal Weber. Po njegovih današnjih pogovorih v Budimpešti se konservativna frakcija ne bo mogla več izogibati odločitvi o madžarskem voditelju. Mnogi ga obtožujejo teptanja temeljnih demokratičnih pravic, pri tem mu očitajo predvsem napade na Srednjeevropsko univerzo ter zlorabo plakatov s Sorosom in predsednikom komisije Jean-Claudeom Junckerjem v evropski predvolilni kampanji. »Pri EPP imamo jasne vrednote, o katerih se ne moremo pogajati,« je bavarski konservativec poudaril v Budimpešti.

O usodi Fidesza bodo pri EPP razpravljali prihodnji teden. Weber je še pred prihodom v Budimpešto povedal, da je Bavarska pripravljena sofinancirati »sporno« univerzo s pomočjo münchenske Tehnične univerze. V madžarski prestolnici je omenil še povezovanje z ameriškimi univerzami in avtomobilskim gigantom BMW. Zaradi nenehnih Orbánovih šikaniranj so pri CEU decembra naznanili selitev na Dunaj, Weber pa, zaskrbljen zaradi razdeljenosti Evrope, še naprej išče rešitve. V nemški oddaji je priporočal, naj vzhodnoevropske in zahodne države prisluhnejo druge drugim. Poleg Orbána se je obregnil tudi ob Mattea Salvinija in socialdemokratsko slovaško (umor novinarja Jána Kuciaka), romunsko in grško vlado, ki vlada z desnimi populisti.


Ugibanje o prihodnosti


V Evropi ugibajo, ali si bo voditelj Fidesza za novo politično domovino izbral drugo desno evropsko politično skupino, večkrat je bilo omenjeno povezovanje s poljsko vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) znotraj Evropskih konservativcev in reformistov. Tudi voditeljica Alternative za Nemčijo Beatrix von Storch (skupina Evropa svobode in neposredne demokracije) je v nedeljo zvečer prepoznavala skupno zavzemanje za jasno varovanje meja in lastne kulture z madžarskim premierjem. Kandidat za predsednika tako imenovane evropske vlade Weber pa, kot kaže, še vedno upa, da bo madžarski prvak izpolnil pogoje za obstanek v evropski družini ljudskih strank.



»Diktator«, kot je Orbána le na pol v šali nekoč imenoval sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker, je pod tem pritiskom že napovedal odstranitev sramotnih plakatov z njim in ameriškim poslovnežem ter filantropom Georgeom Sorosom, ki v Budimpešti podpira CEU, moral pa bi tudi dovoliti njen obstanek v svoji državi ter se opravičiti. Bavarski konservativec poudarja, da se bo kot predsednik evropske komisije zavzel za avtomatično prepoznavanje kršiteljev temeljnih pravic. Dosedanjim obtožbam na madžarski račun dodaja odnos do nevladnih organizacij. Orbánovi politični nasprotniki pa gredo z očitki še veliko dlje in naštevajo ukrepe proti svobodi medijev ter teptanje številnih načel demokracije in pravne države. Evropskim ljudskim strankam očitajo dolgoletno mižanje na obe očesi ob spornem delovanju madžarskega premierja.

Preberite še:

Komentarji: