Wikipedia danes zatemnjena iz protesta proti Sopi

Nova zakonodaja »bi lahko usodno škodovala svobodnemu in odprtemu internetu.«
Objavljeno
18. januar 2012 08.23
Posodobljeno
18. januar 2012 08.23
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Ob kliku na angleško različico šeste najbolj obiskane spletne strani na svetu, se danes pojavi le kratko besedilo na črnem ozadju. »Več kot desetletje smo milijone ur namenili za ustvarjanje največje enciklopedije v zgodovini človeštva. Prav zdaj ameriški kongres odloča o zakonodaji, ki bi lahko usodno škodovala svobodnemu in odprtemu internetu. Da bi opozorili na problematiko, smo za 24 ur zatemnili stran Wikipedia.«

Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales je pred dnevi sporočil, da spletna stran, ki jo dnevno obišče 25 milijonov ljudi, danes protestno ne bo dostopna. S tem nasprotujejo osnutkoma nove protipiratske zakonodaje, o katerih odločata domova ameriškega kongresa.

T. i. zakonodaji Stop online piracy act (Sopa) in Protect IP (Pipa) bi avtorjem vsebin in ameriškim oblastem omogočili, da od sodišča zahtevajo ukinitev spletnih strani (tudi tujih), ki po njihovem mnenju ponujajo piratske vsebine. A številni kritiki opozarjajo, da je zakonodaja slaba in bi jo velike medijske družbe lahko zlorabile za ukinitev rivalskih spletnih strani iz tujine. V slabšem položaju bi bile tudi manjše spletne strani, ki ne bi imele dovolj finančnih sredstev za boj s sodnim mlini.

Na problematiko tako danes poleg Wikipedie opozarjajo tudi na ameriški različici Google, kjer so svoj logo prelepili s črnim trakom. S spleta se bosta začasno umiknili tudi spletna stran Reddit in Cheezburger. »Svoboda, inovativnost in poslovne priložnosti, ki jih omogoča internet, so ogrožene,« je povedal ustanovitelj strani Cheezburger.

Spletni velikani, kot so Google, Twitter, Wikipedia in Yahoo!, so na problematiko opozorili tudi v odprtem pismu, kjer so ameriško vlado posvarili, da bodo imele ZDA s sprejemom zakonodaje podobno moč cenzure kot Kitajska, Malezija in Iran. Bela hiša je na njihovo opozorilo že odgovorila, da trdno verjamejo v to, da je piratstvo na spletu pereč problem, ki potrebuje ustrezen odziv oblasti, a da ne bodo podprli zakonodaje, ki bi omejila svobodo govora in spodkopala dinamiko ter inovativnost svetovnega spleta.