Z Antarktike se je odlomila ledena gora, težka 315 milijard ton

Gre za najobsežnejšo ledeno goro na območju Amery v več kot 50 letih. Njeno površino ocenjujejo na 1636 kvadratnih kilometrov.
Fotografija: Znanstveniki so nastanek ledene gore na območju Amery pričakovali, čeprav se ni zgodil tam, kjer je bilo predvideno. FOTO: Richard Coleman/Australian Antarctic Division/AFP
Odpri galerijo
Znanstveniki so nastanek ledene gore na območju Amery pričakovali, čeprav se ni zgodil tam, kjer je bilo predvideno. FOTO: Richard Coleman/Australian Antarctic Division/AFP

Z Antraktike, s tamkajšnjega območja ledene police Amery, poročajo o nastanku velikanske ledene gore, največje v več kot polovici stoletja. Kot piše BBC, njeno površino ocenjujejo na 1636 kvadratnih kilometrov, težo pa na 315 milijard ton. Njena globina je okoli 210 metrov.

Novi ledeni gori so nadeli oznako D28, opozarjajo, da bo zaradi zagotavljanja varnosti v pomorskem prometu potrebno njeno nadzorovanje. Morski tokovi naj bi jo odnesli proti zahodu, talila se bo predvidoma več let.

Nazadnje je velika ledena gora na tem območju Antarktike, poimenovanem po Britancu Williamu Bankesu Ameryju, nastala v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja, njena površina je tedaj znašala kar okoli 9000 kvadratnih kilometrov.

FOTO: Richard Coleman/Australian Antarctic Division/AFP
FOTO: Richard Coleman/Australian Antarctic Division/AFP


Območje nastanka najnovejše ledene gore ocenjujejo za ključen predel drenaže vzhodnega dela Antarktike. Helen Fricker z ameriškega inštituta za oceanografijo Scripps je sicer zatrdila, da gre za naraven proces, ki ni odvisen od podnebnih sprememb. Kot je povedala, satelitski posnetki območja Amery kažejo, da ostaja ta v ravnotežju z okolico. Med poletji se njegova površina izrazito tali. Tovrstne odcepitve ledenih polic, s katerimi se ledeniki širijo v morje, znanstveniki pričakujejo.

»Čeprav nas lahko glede Antarktike marsikaj skrbi, za ta del alarm ni potreben,« je dodala.

Komentarji: