Z ladje Open Arms izkrcali 27 mladoletnih migrantov

Notranji minister Matteo Salvini se je uklonil premieru Giuseppeju Conteju. Dovolil je izkrcanje.

Objavljeno
17. avgust 2019 19.16
Posodobljeno
17. avgust 2019 19.16
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V. U.
V. U.
Podpremier italijanske vlade in aktualni notranji minister Matteo Salvini gotovo upa, da bodo 20. avgusta v Rimu sprožili glasovanje o nezaupnici premieru Giuseppeju Conteju, kar bi vodilo v predčasne volitve, a se je premieru danes glede visoko spolitizirane drame migrantov na ladji Open Arms pred Lampeduso, ki traja že več kot dva tedna, uklonil.

Kot poroča italijanski tisk, je dovolil izkrcanje mladoletnih migrantov, z ladje, ki je, zatem ko so ji po dolgih dnevih čakanja dovolili vplutje v italijansko teritorialno morje, zasidrana nekaj sto metrov pred obalo otoka. 27 med njimi, ki so mladoletni in brez spremstva, je danes stopilo na pomol v pristanišču.

Conte je Salviniju pred tem vnovič zagotovil, da je evropska komisija zagotovila, da so migrante z ladje Open Arms pripravljeni sprejeti v Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, Portugalski, Romuniji in Španiji, in sicer ne glede na njihovo starost.

image
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

 

Drama traja že 16 dni


Dovoljenja za vplutje ladje še vedno ni, Salvini pa je v današnjem javno objavljenem pismu premieru zagotovil, da je dovoljenje za omenjenih 27 migrantov izdal proti svoji volji. Le zato, ker gre za primer v njegovi kompetenci, »kot še en primer zvestega sodelovanja«.

Medtem so v mestu Agrigento angažirali skupino zdravnikov, ki bo preverila zdravstveno in higiensko situacijo na ladji z 134 migranti. Na njej so že 16 dni.

image
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


»V 16 dnevih bi zlahka prišli domov v Španijo,« je o ladji, ki pripada španski nevladni organizaciji, Salvini tvitnil v svojem znanem slogu. Ponovil je stališče, da bitke nevladnih organizacij za reševanja migrantov v Sredozemlju niso humanitarne, pač pa politične, izbojevane na plečih migrantov. »Ne bom popustil,« je pripisal.

Prvih 13 migrantov je na tla Lampeduse stopilo včeraj, in sicer mladoletnikov v spremstvu sorodnikov. Razlog dovoljenja za izkrcanje je bilo njihovo zdravstveno stanje, a je italijanski tisk kmalu zatem navedel besede zdravnika, ki jih je pregledal in izjavil, da niso bili bolni. Le pri enem migrantu je zaznal lažje vnetje ušesa. Poročilo je bilo v izrazitem nesoglasju z alarmantnimi poročili z ladje o zdravstvenem in psihičnem stanju migrantov.

Italijansko tožilstvo zaradi ladje Open Arms sprožilo preiskavo proti Salviniju


Italijansko tožilstvo je proti notranjemu ministru Matteu Salviniju sprožilo preiskavo zaradi domnevne ugrabitve in zlorabe položaja. V okviru preiskave je tožilstvo na Siciliji danes poslalo pravosodno policijo na sedež obalne straže v Rimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je popisala komunikacijo med notranjim ministrstvom in reševalnimi službami, da bi preverila, kdo preprečuje vplutje ladje v pristanišče v Lampedusi, poroča časnik La Repubblica. STA
 


image
FOTO: Reuters