Z omejevanjem pravice do splava tudi v Missouriju

Potrdili so predlog zakona o prepovedi splava po srčnem utripu, ki čaka le še na podpis republikanskega guvernerja Mika Parsona.
Fotografija: V Alabami bo najbrž kmalu začel veljati­ najbolj restriktiven zakon proti abortusu v Združenih državah. FOTO: Alex Wong/AFP
Odpri galerijo
V Alabami bo najbrž kmalu začel veljati­ najbolj restriktiven zakon proti abortusu v Združenih državah. FOTO: Alex Wong/AFP

Zakonodajno telo ameriške zvezne države Missouri je danes potrdilo predlog zakona o prepovedi splava po srčnem utripu zarodka. Republikanci iz Missourija so se tako pridružili kolegom v Kentuckyju, Ohiu, Mississippiju in Georgii, ki so letos potrdili podobne zakone.

Najstrožji zakon na tem področju so sicer pred dnevi sprejeli njihovi kolegi v Alabami, kjer zdravnikom, ki bi si drznili opraviti splav ne glede na trajanje nosečnosti, grozi 99 let zapora.

Vsi ti zakoni imajo namen razglasiti zarodek za državljana z vsemi pravicami na čelu s pravico do življenja. Le Georgia je v svojem zakonu dovolila izjemo v primeru posilstva ali incesta. V drugih državah so izjeme dovoljene, če je ogroženo življenje nosečnice.
 

Za kršitve zdravnikom do 15 let zapora


Donald Trump in Mike Parson. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Donald Trump in Mike Parson. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Zakon Missourija, ki čaka le še na podpis republikanskega guvernerja Mika Parsona, je bil v državnem senatu sprejet v četrtek, v petek pa še v predstavniškem domu. Missouri zdravnikom za kršitve grozi s 15 leti zapora.

Vse te države so že omejile pravico žensk do splava, kolikor jim je dopuščala odločitev vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz 70. let prejšnjega stoletja, s katero so Američanke dobile pravico do splava po vsem ozemlju ZDA. Splav se lahko izvaja le v posebej določenih klinikah, ki jih je mogoče prešteti na prste ene roke.

Vsi ti zakoni bodo predvidoma padali na zveznih sodiščih, kar predlagatelji pričakujejo. A obenem upajo, da jim bo nova konservativna večina na vrhovnem sodišču pomagala prepovedati splav. Ameriški pravni strokovnjaki sicer opozarjajo, da morda ne bo tako enostavno, saj vrhovno sodišče ZDA nerado odpravlja lastne odločitve, razen če nastane nova situacija z novimi argumenti in novimi dejstvi.

Republikanci so že doslej vztrajno izgubljali podporo volivk po vseh ZDA, s podobnimi zakoni pa tvegajo, da se selitev žensk k demokratom pospeši in to pred splošnimi volitvami prihodnje leto. Vsi omenjeni zakoni so bili sprejeti z veliko večino glasov moških.

Preberite še:

Komentarji: