Za Bruselj in proti Strasbourgu

Pobudo za ukinitev sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu je podpisalo že milijon ljudi, so sporočili pobudniki peticije, ki se zavzemajo, da bi vsa plenarna zasedanja potekala v Bruslju.

Objavljeno
19. september 2006 11.39
Bruselj - Pobudo za ukinitev sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu je v ponedeljek podpisalo že milijon evropskih državljank in državljanov, so sporočili pobudniki peticije, ki se zavzemajo, da bi vsa plenarna zasedanja potekala v Bruslju.

Peticijo za ukinitev sedeža parlamenta v alzaškem mestu je skupina evropskih poslancev, ki so se združili v Kampanjo za parlamentrno reformo, sprožila maja letos na spletni strani www.oneseat.eu.

V njej opozarjajo, da selitve Evropskega parlamenta iz Bruslja na mesečna plenarna zasedanja v Strasbourg evropske davkoplačevalce letno stanejo približno 200 milijonov evrov, zato pozivajo, da bi bil sedež samo v Bruslju.

Parlamentarna stavba v Strasbourgu je prazna 307 dni na leto

"Če bo EU želela biti sposobna dajati rezultate, sprejemati odločitve in ohraniti zaupanje milijonov, ki jih predstavlja, se mora prilagoditi in odpraviti največje anomalije," je na svoji spletni strani zapisala prvopodpisana pod pobudo, švedska evropska poslanka Cecilia Malmstroem.

"Biti prisiljen dvanajstkrat na leto potovati v drugi dom parlamenta, kar EU letno stane več sto milijonov evrov, ni opravičljivo," poudarja poslanka in dodaja, da je parlamentarna stavba v Strasbourgu prazna 307 dni na leto.

Strasbourg - negativni simbol zapravljanja denarja

Evropska komisija za zdaj ni želela komentirati nedavnih izjav evropske komisarke za komunikacijsko strategijo Margot Wallstroem, da Strasbourg postaja "negativni simbol zapravljanja denarja", poroča bruseljski spletni bilten EUObserver.

V pogovoru za bruseljsko revijo E!Sharp je Wallstroemova nedavno namreč poudarila, da "tisto, kar je nekoč predstavljalo zelo pozitiven simbol Evropske unije, združitev Francije in Nemčije, zdaj postaja negativni simbol zapravljanja denarja, birokracije in norosti bruseljskih institucij".

Wallstroemova je sicer spomladi podprla pobudo evropskih poslancev. "Parlament bi se moral sam odločiti, kje bo delal!" je takrat pisalo na komisarkini spletni strani.

Za ukinitev je potrebno soglasje vseh

Evropski parlament se v skladu s sklepom vlad držav članic Evropske unije v Strasbourgu na plenarnih zasedanjih sestaja dvanajstkrat na leto. Ostala zasedanja so v Bruslju, medtem ko je v Luksemburgu upravni sedež parlamenta. Ta razdelitev za Evropski parlament pomeni več kot 200 milijonov evrov dodatnih stroškov na leto.

O sedežu Evropskega parlamenta lahko odločajo le članice povezave, saj je sedanja ureditev zapisana v pogodbah EU. Za ukinitev sedeža parlamenta v Strasbourgu bi morale države članice namreč spremeniti Maastrichtsko pogodbo, za kar je potrebno soglasje vseh. Malo verjetno pa je, da bi na to pristala Francija.

Pobude za ukinitev sedeža evropskega parlamenta v Strasbourgu so v zadnjih letih sicer stalnica. Letos pomladi pa je izbruhnil celo spor med Evropskim parlamentom in mestom Strasbourg zaradi domnevno previsoke cene, ki jo je parlament mestu plačeval za najemnino za uporabo treh parlamentarnih stavb v minulih 25 letih. Parlament je zato zamrznil plačevanje najemnin mestu Strasbourg, prav tako je ustavil postopek za nakup dveh stavb, ki jih uporablja za zasedanja. Vendar pa naj bi medtem nekatere nejasnosti že odpravili.