Za ponedeljkov masaker obtožujejo mamilarski kartel La Linea

Mehiški preiskovalci domnevajo, da so kriminalci tri ženske in šest otrok pobili pomotoma, svojci trdijo nasprotno.
Fotografija: Svojci žalujejo na kraju masakra. FOTO: Herika Martinez /AFP
Odpri galerijo
Svojci žalujejo na kraju masakra. FOTO: Herika Martinez /AFP

Mehiške pristojne službe so za ponedeljkov grozljivi pokol treh žensk in šestih otrok v odmaknjenem delu mejnega mehiškega območja med Chihuahuo in Sonoro obtožile mamilarski kartel La Linea (črta), ki deluje v Chihuahui, danes poroča agencija AFP. Pri tem domnevajo, da je šlo pri napadu za pomoto, češ da so pripadniki La Linee mislili, da gre za pripadnike sovražnega klana Los Salazar, ki poskušajo prodreti na njihovo ozemlje. 
 

Enostranski masaker nedolžnih


Avto, ki so ga napadalci po streljanju zažgali. FOTO: Herika Martinez/AFP
Avto, ki so ga napadalci po streljanju zažgali. FOTO: Herika Martinez/AFP


Toda svojci domnevo o pomoti odločno zavračajo. Eden od osmih otrok, ki jim je uspelo pobegniti, pri čemer jih je šest dobilo strelne rane, je namreč domačim dejal, da je ena od žensk takrat, ko so jih kriminalci ustavili na cesti, izstopila iz avtomobila z dvignjenimi rokami, a so jo takoj pokosili streli. To torej ni mogla biti pomota, trdijo in opozarjajo, da na kraju zločina ni bilo dveh skupin, ki bi se spopadali, ni bilo navzkrižnega ognja, ampak enostranski masaker nedolžnih žensk in otrok. 

Pri tem se je pokazalo, kako požrtvovalni so bili otroci, ki so preživeli, in kakšno grozo so doživljali. Lafe Langford je tako za CNN povedal, da sta dva najstnika nekaj mlajšim otrokom pomagala pobegniti pred streli in jih skrila v grmičevju, eden pa je odšel iskat pomoč. Skoraj vsi so bili ranjeni in v hudem šoku zaradi vsega, kar so videli in doživeli.
 

Žrtve so bili mormoni


Mehiška vojska in reševalci peljejo pet preživelih v bolnišnico. FOTO: Zdravstveni sekretariat države Sonora/AFP
Mehiška vojska in reševalci peljejo pet preživelih v bolnišnico. FOTO: Zdravstveni sekretariat države Sonora/AFP


Žrtve napada kriminalcev prihajajo iz dveh mormonskih družin LeBaron in Langford in so vse imele dvojno, ameriško in mehiško državljanstvo. Mormoni so namreč v Mehiko v devetnajstem stoletju pribežali iz ZDA in njihovi potomci še zdaj ohranjajo čezmejne vezi.

A prav omenjeni dve mormonski družini sta v preteklosti že bili tarči napadov lokalnih kriminalnih združb. Benjamina LeBarona so tako ubili leta 2009. Bil je ustanovitelj gibanja za boj proti kriminalu SOS Chihuahua in je tistega leta vodil proteste proti kriminalcem, ki so ugrabili njegovega šestnajstletnega brata. Njega so ubili, brata pa, kljub temu da je družina zavrnila plačilo odkupnine, izpustili.

Eden od avtomobilov, v katerem so bile ženske in otroci. FOTO: Herika Martinez/AFP
Eden od avtomobilov, v katerem so bile ženske in otroci. FOTO: Herika Martinez/AFP

 

Sodelovali bodo z ZDA


Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je napovedal, da bo Mehika pri preiskavi »delila informacije« z ameriško FBI, saj gre za obmejno območje med Mehiko in ZDA, ki je zaradi močno razraščenega kriminala in čezmejnega tihotapljenja mamil težko obvladljivo. Minister za varnost Alfonso Durazo pa pravi, da kar 70 odstotkov orožja, ki ga uporabljajo mehiške kriminalne združbe, prihaja iz ZDA. Na kraju napada so na primer našli čez dvesto tulcev nabojev, ki jih proizvaja ameriški Remington. Zato bosta državi kmalu zagnali čezmejni program nadzora prometa z orožjem iz ZDA v Mehiko. Pomoč pri boju proti kartelom je Mehiki obljubil tudi Donald Trump.

Preberite še:

Komentarji: