Za predsednika avstrijskih svobodnjakov izvoljen Norbert Hofer

Svobodnjaki želijo s kongresom v Gradcu tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 29. septembra javnosti pokazati svojo enotnost po zanje pogubni aferi Ibiza.
Fotografija: Norbert Hofer FOTO: Joe Klamar AFP
Odpri galerijo
Norbert Hofer FOTO: Joe Klamar AFP

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so na današnjem kongresu skoraj soglasno pričakovano izglasovali dosedanjega začasnega vodjo stranke Norberta Hoferja za predsednika stranke, ki jih bo konec septembra popeljal na volitve. Za podpredsednika stranke je bil soglasno izbran nekdanji avstrijski notranji minister Herbert Kickl.
 

Na tajnem glasovanju je od 806 delegatov glasoval 801 delegat. 786 jih je glasovalo za Hoferja, 14 pa proti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Po izvolitvi je 48-letni Hofer dejal, da bodo nadaljevali z bojem proti političnemu islamu, hkrati pa se tudi posvetili novim temam, kot je varovanje okolja.

Na kongresu bodo predvidoma glasovali tudi o spremembi statuta, ki bo novemu voditelju svobodnjakov omogočil, da ob morebitnem »desničarskem zdrsu« iz stranke izključi ne samo člane strankinega vodstva, pač pa tudi druge člane stranke, poroča APA. Po navedbah Hoferja s spremembo statuta soglašajo vsi predsedniki stranke na ravni devetih avstrijskih zveznih dežel. Ob tem je bivši minister za promet dejal, da želi v stranki pustiti svoj pečat.

Svobodnjaki želijo s kongresom v Gradcu, prestolnici avstrijske Štajerske, tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 29. septembra javnosti pokazati svojo enotnost po zanje pogubni aferi Ibiza, ki jih je stala mesta v avstrijski vladi v koaliciji z ljudsko stranko (ÖVP) in z vrha stranke maja odnesla dolgoletnega prvega moža FPÖ Heinza-Christiana Stracheja. Ta je bil na čelu stranke vse od leta 2005. Na zadnjem kongresu 4. marca 2017 je dobil 98,7 odstotka podpore, kar je bil njegov najboljši rezultat sploh. Tokratnega kongresa se ne udeležuje.
Hofer, ki je začasno vodenje stranke prevzel po odstopu Stracheja, je leta 2016 za las izgubil na predsedniških volitvah proti sedanjemu avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu.

Kljub aferi Ibiza imajo svobodnjaki po javnomnenjskih raziskavah okoli 20-odstotno podporo, podobno kot socialni demokrati (SPÖ), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji: