Gašper Vinčec je zmagovalec Barcolane

Jadrnica Way of Life s krmarjem Gašperjem Vinčecem je prva preplula ciljno črto. V Trstu se je začelo praznovanje. Regata je bila zaradi pomanjkanja vetra skrajšana. Na krovu zmagovalca je bil tudi Primož Roglič.

Objavljeno
13. oktober 2019 10.08
Posodobljeno
13. oktober 2019 15.47
51. Barcolano je dobil koprski krmar Gašper Vinčec z ekipo Ewol na jadrnici Way of life. FOTO: Barbara Milavec
»Občutki so nepopisni! Naša ekipa si je res želela zmage in smo jo tudi dosegli!« je komentiral Gorazd Mauri, član jadralske ekipe Way of life. Po njegovih besedah je bilo ključno, da so zavzeli pravo pozicijo na štartni liniji. »S startom, ki je bil fenomenalen, smo pridobili prednost, naša zmaga je v veliki meri temeljila na pravi taktiki,« je dejal. Pohvalil je tudi Primoža Rogliča, ki v jadralskem smislu sicer ni imel vidnejše vloge, a je pomagal z vzpodbujanjem, da so se na koncu lahko veselili ploskanja in navdušenja množice pred tržaškim osrednjim trgom.

image
Zmagovalna posadka. FOTO: Barbara Milavec


51. Barcolano je tako dobil koprski krmar Gašper Vinčec z ekipo Ewol na jadrnici Way of life – na kateri je tudi slovenski kolesarski šampion Primož Roglič. Organizatorji so regato skrajšali pri drugi obračalni točki (od siceršnjih treh), kar je Vinčeceva ekipa preplula v slabih dveh urah. Nebo na Trstom je stresel ognjemet, na cilju, v središču mesta, pa je na tisoče ljudi.

image
Zmagovalna posadka. FOTO: Barbara Milavec


Druga v cilju je bila črnogorska jadrnica Shining s krmarjem Milošem Radonjićem, tretja Scorpio Iztoka Krumpaka iz Jadralnega kluba Izola, četrta pa Adriatic Europa Dušana Puha.

image
Zmagovalna posadka. FOTO: Barbara Milavec


Vinčeceva jadrnica Way of life je  preimenovana Maxi Jena, ki jo je predhodno krmaril Mitja Kosmina, in s katero je dosegel kar nekaj drugih uvrstitev na tej  regati, leta 2009 pa tudi zmago. Lani jo je od Kosmine odkupil Vinčec in jo prenovil.

image
Zmagovalna posadka. FOTO: Barbara Milavec


Z Vinčecem pa je povezan tudi zaplet z jadnico Morning Glory, ki je bila njegova prva izbira za nastop na Barcolani, saj je bila zmagovalna barka preteklih dveh regat. Jadnico pa je zaseglo sodišče zaradi neplačanih obveznosti (te niso povezane z Vinčecem). Gašper Vinčec tako do zadnjega ni vedel, s katero barko se bo udeležil regate.

image
FOTO: Barbara Milavec


Posebnost letošnje regate je bila jadrnica Golfo di Trieste s povsem žensko posadko Francesche Clapcich, med katero je bil tudi slovenski olimpijski dvojec Tina Mrak in Veronika Macarol.

Barcolana se sicer ponaša z lanskim Guinnessovim rekordom največje regate na svetu. Letošnje tekme se je udeležilo 2015 jadrnic. Za Trst je to jadralski praznik, ki se odvija že deset dni prej, z različnimi dogodki in regatami.

image
FOTO: Barbara Milavec


image
FOTO: Barbara Milavec


image
Letošnje Barcolane se je udeležilo 2015 jadralcev FOTO: Barbara Milavec