Začelo se je slovo od Jacquesa Chiraca

Ponedeljek bo v Franciji dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo v pariški cerkvi Saint-Sulpice.

Objavljeno
29. september 2019 16.05
Posodobljeno
29. september 2019 16.06
Današnje slovo od Jacquesa Chiraca v vojaški bolnišnici Hotel des Invalides. FOTO: Kamil Zihnioglu/AFP
STA, Ka. M.
STA, Ka. M.
Francija se v vojaški bolnišnici Hotel des Invalides poslavlja od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je v 87. letu starosti umrl minuli četrtek.

Pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za francoske državnike in druge pomembne osebnosti, se je zbralo več tisoč ljudi. V žalno knjigo se jih je do sobote vpisalo približno 5000.

Jutri, v ponedeljek, bo v Franciji nacionalni dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki jo po požaru katedrale Notre-Dame uporabljajo za glavne verske slovesnosti. Poleg aktualnega predsednika Emmanuela Macrona in drugih nekdanjih predsednikov Francije je svoj prihod napovedalo približno 30 (nekdanjih) šefov držav – med njimi ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, madžarski premier Viktor Orban, nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder in nekdanji španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. V Pariz bo odpotoval tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

image
Pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za francoske državnike in druge pomembne osebnosti, se je zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Kamil Zihnioglu/AFP


Po spominski slovesnosti bodo Chiraca pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Montparnasse, kjer je pokopana tudi njegova hčerka Laurence, ki je umrla leta 2016.