Malta kot prva v EU cepila 70 odstotkov odraslega prebivalstva

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Na Malti, ki ima okoli pol milijona prebivalcev, so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje do nedelje porabili 475.000 odmerkov cepiva. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Odpri galerijo
Na Malti, ki ima okoli pol milijona prebivalcev, so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje do nedelje porabili 475.000 odmerkov cepiva. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters21.27 ZDA svojim državljanom odsvetujejo pot na Japonsko

Ameriški State Department je danes izdal opozorilo državljanom, naj raje ne potujejo na Japonsko, kjer narašča nevarnost pandemije covida-19. Opozorilo je bilo izdano le dva meseca pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu, zaradi česar je Japonska danes odprla svoje prve množične centre za cepljenje. Glede na to, da se bližajo olimpijske igre, je Japonska precej zamujala s cepljenjem prebivalstva proti koronavirusu. Doslej so uspeli povsem cepiti le dva odstotka od 125 milijonov prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S cepivom Pfizerja so začeli šele februarja cepiti zdravstveno osebje in starejše od 65 let. Cepili naj bi jih šele do konca julija, ko se bodo začele olimpijske igre. Za druge starostne skupine doslej še niso izdali datumov začetka cepljenja.

20.06 Malta kot prva v EU cepila 70 odstotkov odraslega prebivalstva

Malta je danes postala prva država članica EU, ki je cepila 70 odstotkov odraslega prebivalstva z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19. »Danes smo dosegli čredno imunost,« je sporočil malteški minister za zdravje Chris Fearne. Na Malti, ki ima okoli pol milijona prebivalcev, so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje do nedelje porabili 475.000 odmerkov cepiva. Skoraj 42 odstotkov prebivalcev, starejših od 16 let, je polno cepljenih. »Bili so dnevi, ko smo vsakih pet sekund porabili en odmerek cepiva,« je na novinarski konferenci ponazoril Fearne. V tej otoški državici je število okužb z novim koronavirusom v zadnjih mesecih dramatično upadlo. Cepljenih je več kot 95 odstotkov prebivalcev, starejših od 60 let. Cepivo je trenutno na voljo za vse prebivalce, starejše od 16 let.

19.02 NIJZ: Cepiva premalo, da bi cepilnim centrom lahko poslali toliko, kot so naročili

V tem tednu bodo vsi cepilni centri prejeli manj cepiva proti covidu-19, kot so ga naročili, saj razpoložljive količine cepiva niso dovolj velike, da bi izpolnili vse potrebe, so za STA navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so pojasnili, so dobave proizvajalcev, z izjemo Pfizerja, namreč še vedno zelo nezanesljive.

Spomnili so, da cepiva prejemajo prek mehanizma skupnega javnega naročila, ki ga je izvedla Evropska komisija, saj NIJZ cepiv pri proizvajalcih ne naroča neposredno. Naročila sprejemajo po prioritetnih skupinah in razpoložljivo cepivo razdelijo po prioritetnih skupinah vsem cepilnim centrom enako. V tem tednu bodo tako cepilnim centrom dostavili vsa naročena cepiva za druge odmerke. Naročila za cepivo mRNA (Pfizerja ali Moderne), namenjena za prve odmerke za prvih šest prioritetnih skupin strategije (torej za osebe stare 50 let in več, kronične bolnike ...), bodo izvedli v približno 70 odstotkih. Cepilnim centrom pa bodo lahko dobavili le četrtino naročenega cepiva Johnson & Johnsona. V prejšnjem tednu in danes so sicer prejeli 7200 odmerkov cepiva tega proizvajalca, obenem pa še 14.400 odmerkov cepiva Moderne, 12.000 odmerkov cepiva AstraZenece in 58.500 odmerkov cepiva Pfizer-Biontecha.

image_alt
Testi pri dijakih doma, zanimanja ni veliko


17.21 Prevoznikom na voljo 35 milijonov evrov za premostitev likvidnostnih težav

Prevoznikom, katerih poslovanje je močno oslabila epidemija covida-19, bo za premostitev likvidnostnih težav na voljo 35 milijonov evrov posojil. Pogodbo o financiranju in izvajanju ukrepa sta danes podpisala minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave SID banke Sibil Svilan. Prevozniki si sicer želijo tudi nepovratna sredstva.

16.36 V cepilnih centrih manj cepiva proti covidu-19 od naročenega

V zdravstvenih domovih v Ljubljani in Mariboru so za ta teden dobili mnogo manj cepiva proti covidu-19, kot so naročili, kar pomeni, da ne morejo cepiti toliko ljudi, kot so nameravali. V ljubljanskem cepilnem centru so dobili le tretjino, v mariborskem pa približno polovico naročenega cepiva. Manjša dobava bo tudi v Kopru, a še ni znano za koliko. Vodja organizacije in koordinacije cepilnega centra Zdravstvenega doma Ljubljana Simona Repar Bornšek je danes za STA povedala, da so za ta teden naročili cepiva za okoli 12.000 ljudi, kolikor jih je trenutno prijavljenih na cepljenje proti covidu-19 pri njih, a so dobili le 35 odstotkov od naročenega. Tako bodo večinoma cepili le tiste, ki čakajo na drugi odmerek. »Manjka nam približno 8000 odmerkov, nekje za tri cepilne dni,« je pojasnila. Zaradi tega so v zelo neprijetnem položaju, saj so prejšnji teden napovedovali, da bodo ta teden cepili vse trenutno čakajoče na njihovem seznamu in tudi že začeli naročati ljudi, a so bili potem obveščeni, da ne bodo dobili dovolj cepiva.

Po vedenju vodje cepilnega centra ZD Ljubljana je to posledica manjših dobav cepiva v Slovenijo. Na seznamu čakajočih na cepljenje v Ljubljani je po besedah Repar Bornškove lahko tudi nekaj ljudi, ki so že bili cepljeni, saj še niso uspeli povsem uskladiti podatkov iz lastnih baz ter nacionalne aplikacije za prijavo na cepljenje. Po napovedih bo to urejeno do konca tega tedna, ko naj bi tudi prešli na uporabo samo nacionalne aplikacije.

16.31 Po napovedi IJS Slovenija v zeleno fazo že v sredo

Na Institutu Jožef Stefan v novi projekciji napovedujejo, da bi lahko v zeleno fazo sproščanja ukrepov prišli že v sredo. Ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, je približno 0,75. Za prehod v zeleno fazo mora sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pasti pod 300, prav tako morajo v bolnišnicah obravnavati manj kot 300 covidnih bolnikov. Trenutno sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 333, medtem ko se v bolnišnicah zdravi 316 covidnih bolnikov.

Po njihovih ocenah se je v drugem epidemičnem valu do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno pa je delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec. Po vladnem semaforju sproščanja ukrepov je za zeleno fazo predvideno, da se sprostijo vse dejavnosti po državi, medtem ko ostanejo bari in diskoteke zaprti.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


16.21 Začetek samotestiranja v osnovnih šolah predvidoma prihodnji teden

Dijaki so danes začeli prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom v domačem okolju. Koliko dijakov se je odločilo za samotestiranje, bo predvidoma znano v prihodnjih dneh, prav tako podatek, kakšni so bili rezultati testov. Samotestiranje učencev v zadnjem triletju osnovnih šol pa se bo predvidoma začelo v prihodnjem tednu.

Trenutno poteka proces prepakiranja testov za samotestiranje, tako da na zdravstvenem ministrstvu načrtujejo, da bi se lahko starejši osnovnošolci začeli samotestirati v prihodnjem tednu. Starši vseh dijakov, ki so bili pozitivni na testu za samotestiranje, so morali svoje otroke naročiti na potrditveni PCR test. Za te dijake bodo iz sistema lahko razbrali, koliko jih je prišlo na testiranje in koliko izmed njih jih je bilo na PCR testu pozitivnih, so dodali na ministrstvu. Srednjim šolam je bilo sicer razdeljenih nekaj manj kot 170.000 testov za samotestiranje. Teste so dijakom, ki so to želeli, razdelili v petek, medtem ko so test opravili bodisi v nedeljo bodisi danes.

Trenutno poteka proces prepakiranja testov za samotestiranje, tako da na zdravstvenem ministrstvu načrtujejo, da bi se lahko starejši osnovnošolci začeli samotestirati v prihodnjem tednu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Trenutno poteka proces prepakiranja testov za samotestiranje, tako da na zdravstvenem ministrstvu načrtujejo, da bi se lahko starejši osnovnošolci začeli samotestirati v prihodnjem tednu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


14.39 Hrvaška v prihodnjih dneh načrtuje dodatno rahljanje protikoronskih ukrepov

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes napovedal, da bodo do konca meseca dodatno zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Število oseb, ki se lahko udeležijo posameznih dogodkov, bodo s 25 zvišali na približno sto, je izjavil Božinović po srečanju hrvaškega premiera Andreja Plenkovića in članov nacionalnega štaba civilne zaščite. Poudaril je, da bodo lastnikom restavracij omogočili sprejem gostov tudi v notranjosti lokalov, medtem ko bodo ostali gostinski obrati gostom lahko postregli le na terasah. Obratovalni čas vseh gostinskih lokalov bodo podaljšali za eno uro, tako da bodo lahko odprti do 23. ure, je povedal Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite.

Na Hrvaškem bodo med drugim do 23. ure podaljšali delovni čas gostinskih lokalov, restavracijam pa bodo dovolili strežbo tudi v notranjih prostorih. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Na Hrvaškem bodo med drugim do 23. ure podaljšali delovni čas gostinskih lokalov, restavracijam pa bodo dovolili strežbo tudi v notranjih prostorih. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Pritrdilno je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je možno, da bodo ukrepe omilili že s 27. majem, in ne šele s 1. junijem, ko potečejo obstoječi protikoronski ukrepi. Med drugim bodo spremenili tudi določilo o najmanj sedmih kvadratnih metrih na osebo pri izvajanju kulturnih dogodkov in v verskih objektih. Po novem bo treba zagotoviti štiri kvadratne metre na osebo. Omogočali bodo tudi organizacijo različnih sejmov, na katerih bo morda treba nositi masko, je še dejal. Božinović ni izključil možnosti, da bodo za organizacijo oziroma obisk bolj množičnih prireditev, kot so koncerti, potrebna covidna potrdila. Še enkrat je izpostavil pomen cepljenja proti covidu-19 za normalizacijo življenja in pozval državljane, naj se cepijo. Napovedal je, da bodo novi ukrepi veljali do sredine junija, medtem pa bodo razmišljali o postopnem nadaljnjem rahljanju ukrepov glede na poletni čas in glavno turistično sezono.14.28 V soboški bolnišnici pozivajo k previdnosti po Murinem nogometnem slavju

Iz soboške bolnišnice ob čestitkah nogometašem Mure za osvojitev naslova državnega prvaka opozarjajo, naj bodo udeleženci nogometnega slavja na stadionu zaradi morebitne okužbe v prihodnjih dneh posebno previdni, naj se opazujejo in testirajo, Pomurce pa znova pozivajo k cepljenju proti covidu-19.14.26 Zaloge krvi na spodnjih mejah, krvodajalci so lahko tudi prebolevniki in cepljeni proti covidu-19

Trenutno so zaloge krvi v Sloveniji na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo, so za STA pojasnili na zavodu za transfuzijsko medicino. Posameznik lahko daruje kri štiri tedne po tem, ko preboli covid-19, cepljeni proti covidu-19 pa že dan po cepljenju, so dodali. Na zavodu za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oziroma se sami prijavijo na odvzem krvi tako, da pokličejo in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Informacije in kontaktne številke so dostopne na njihovi spletni stran. Bolniki sicer tudi med epidemijo covida-19 potrebujejo kri. Kot navajajo na zavodu, so imeli le v prvem epidemičnem valu znižane potrebe po krvi, nato pa so bile le nekoliko nižje kot sicer.

Ob tem se je transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem morala prilagoditi in spremeniti organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi. Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najbolj zahteven ukrep telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in hkratno preverjanje ustreznosti za darovanje krvi, so so pojasnili. Zaradi tega so imeli bistveno nižji odstotek odklonjenih krvodajalcev. Kljub manj prijavljenim krvodajalcev pa je bilo število odvzemov le nekoliko manjše kot predhodno leto, so dodali in se v imenu bolnikov kot tudi transfuzijske službe zahvalili vsem krvodajalcem za darovano kri. Tisti, ki so preboleli covid-19, lahko darujejo kri štiri tedne po prebolelem covidu-19, če so zdravi. Po cepljenju z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji – Pfizer/Biontech, Moderna in AstraZeneca – pa lahko krvodajalci darujejo kri že 24 ur po cepljenju, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov, so še pojasnili.

image_alt
Pogovor o tesnobi kot klepet o vremenu


14.02 V Avstriji najmanjši dnevni porast okužb od lanske jeseni

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili le 360 novih okužb z novim koronavirusom. To je ne le občutno manj od tedenskega povprečja, ki znaša 595 novih okužb na dan, temveč tudi najmanj od lanske jeseni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Včeraj je umrl le en bolnik s covidom, dnevno povprečje prejšnjega tedna pa znaša 9,6. Skupno so sicer v Avstriji v zadnjih 24 urah izvedli kar 233.680 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih samo 0,8-odstoten.  Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je medtem po vsej severni sosedi padla na 46,8. V državi je trenutno 7525 aktivnih primerov okužbe, še v nedeljo jih je bilo 420 več. V bolnišnicah se medtem zdravi 601 covidni bolnik, 231 na intenzivni negi, a tudi njihovo število iz dneva v dan upada. Z vsaj enim odmerkom je bilo doslej proti covidu-19 cepljenih skoraj 3.350.000 Avstrijcev oziroma 37,6 odstotka prebivalcev. 1,27 milijona oziroma 14,3 odstotka jih je že v celoti cepljenih.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.20 Ob odprtju letne skupščine WHO o vojni s covidom-19

Svet je v vojni s covidom-19 in mora poseči po vojni logiki in vojnem gospodarstvu, da dobi dovolj orožja in vsem zagotovi dostop do njega, je ob začetku letne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pozval generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Prvi mož WHO si želi vsaj desetodstotno precepljenost v vseh državah sveta do septembra.
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob današnjem začetku osrednjega zasedanja te organizacije terjal okrepitev globalnih prizadevanj s ciljem, da bi lahko do septembra vse države na svetu proti covidu-19 cepile vsaj deset odstotkov svojega prebivalstva. Kot je še povedal, je od začetka pandemije v boju proti novemu koronavirusu umrlo najmanj 115.000 zdravstvenih delavcev in negovalcev, ki že skoraj leto in pol po vsem svetu »stojijo na prelomu med življenjem in smrtjo«. Guterres je medtem ob odprtju zasedanja obžaloval »cunami trpljenja« in spomnil na dejstvo, da je virus od konca leta 2019 vzel že več kot 3,4 milijona življenj ter okoli pol milijarde delovnih mest.

image_alt
Kresnik 2021: Velika peterica na poti na Rožnik


Mednarodna pobuda Covax, ki naj bi zagotovila pravično razporeditev cepiv po svetu, ostaja resno podhranjena. Doslej so tako v najrevnejših državah sveta, kjer živi okoli deset odstotkov svetovnega prebivalstva, razdelili le 0,3 odstotka vseh odmerkov cepiv. Po drugi strani je samo deset držav doslej prejelo skupaj več kot 75 odstotkov teh cepiv. Obenem se mora svet opremiti tudi za prihod naslednje pandemije, je še poudaril prvi mož ZN in podprl vrsto priporočil glede reforme in krepitve tako WHO kot globalnega zdravstvenega sistema, ki bodo na dnevnem redu tokratne letne skupščine. »Covid-19 mora biti točka preobrata,« je dejal. Že 74. letna skupščina se začenja danes z nagovori številnih voditeljev, ministrov za zdravje in drugih visokih predstavnikov 194 držav članic WHO. Trajala bo do 1. junija in pred njo je nabit dnevni red. Osredotočila se bo predvsem na zajezitev sedanje pandemije in na to, kako svet bolje pripraviti na prihodnje. Na tehtnici je veliko in vprašanje je, ali bodo države kos izzivu.

11.02 S prvim odmerkom cepljenih 631.000 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih aplikacije cepimose.si cepljenih 631.000 prebivalcev oziroma 30 odstotkov. Z drugim odmerkom, ki nudi popolno zaščito, je cepljenih 334.851 prebivalcev oziroma 15,9 odstotka vseh. Pri prvem odmerku je cepljenje najhitrejše v občini Osilnica, kjer je cepljenih več kot 50 odstotkov prebivalcev. J. T. 

image_alt
Ukrepi, ki naj bi varovali, so imeli hude posledice


10.26 Japonska odprla prva centra za množično cepljenje proti covidu-19

Japonska je v Tokiu in Osaki dva meseca pred olimpijskimi igrami odprla prva centra za množično cepljenje proti covidu-19. V centrih, za katera bo skrbela vojska, bodo opravili več tisoč cepljenj na dan, prednost pa bodo imeli starejši prebivalci. Japonska močno zaostaja za povprečjem razvitega sveta pri cepljenju prebivalcev. Doslej je cepljenih le dva odstotka od 125 milijonov Japoncev. V ZDA je takih, denimo, 40 odstotkov, v Franciji 15. Vzrok za to so menda ob počasnem delovanju cepilnih centrov predvsem stroga zdravstvena pravila v državi in kompleksen sistem birokracije. To naj bi se zdaj spremenilo, saj center v Tokiu lahko cepi do 10.000 ljudi na dan, tisti v Osaki polovico manj. Uporabljali bodo cepivo Moderne, ki je šele v petek dobilo dovoljenje za uporabo v deželi vzhajajočega sonca.

Japonska sicer doživlja že četrti val epidemije. Posebej hudo je trenutno v Osaki, kjer v bolnišnicah že primanjkuje postelj za bolnike, zdravniki pa svarijo pred zlomom zdravstvenega sistema, saj je zasedenih 96 odstotkov postelj, namenjenih covidnim bolnikom. Zaradi tega se krepijo tudi pozivi k odpovedi olimpijskih iger. V tej regiji je bilo maja kar tretjina vseh smrtnih žrtev bolezni. Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok) pa vztrajajo pri izvedbi iger. Predsednik Moka Thomas Bach je izvedbo nazadnje potrdil prav danes.

9.38 V nedeljo 83 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo v Sloveniji opravili 1405 PCR-testov in 6622 hitrih antigenskih testov ter potrdili 83 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 5,9-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 5539.Umrl je en bolnik,  je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 316 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 96 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih znaša 666.9.33 V Indiji presegli mejnik 300.000 smrtnih žrtev covida

V Indiji je za covidom-19 umrlo več kot 300.000 ljudi, so danes sporočile tamkajšnje pristojne službe. S tem je Indija postala tretja država po ZDA in Braziliji, ki je presegla ta mejnik. V Indiji je v zadnjih 24 urah umrlo 4454 covidnih bolnikov. To je drugo najvišje število smrtnih žrtev v enem dnevu. V sredo so jih potrdili okoli 4530. Skupaj je tako covid-19 zahteval 303.720 smrtnih žrtev, od tega 50.000 v zadnjih manj kot dveh tednih. Doslej so v državi z 1,3 milijarde prebivalci potrdili 26,7 milijona okužb z novim koronavirusom. Število novih okužb medtem v velikih mestih, tudi v prestolnici New Delhi in finančnem središču Mumbai, upada. Zaradi visokega števila okužb z novim koronavirusom so indijske bolnišnice preobremenjene, spopadajo pa se tudi s pomanjkanjem kisika in zdravil. Doslej so v tej azijski državi porabili 196 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, vendar strokovnjaki menijo, da je treba cepljenje močno pospešiti. Država, kjer ima sedež največji proizvajalec cepiv, je sicer zaustavila njihov izvoz, da bi zadostila lokalnim potrebam.

image_alt
Na mizi tudi izdaja novih turističnih bonov


6.39 Od danes pogojno sproščena tudi sejemska dejavnost

Od danes se pod pogojem testiranja zaposlenih sprošča sejemska dejavnost. Za njeno izvajanje v notranjosti je za obiskovalce določen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), poleg tega bo treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev. Število oseb bo omejeno na deset kvadratnih metrov na posameznega obiskovalca, je pa treba še naprej zagotavljati 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru. Sejemsko dejavnost je na četrtkovi dopisni seji z novim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprostila vlada. Odlok velja do 30. maja.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, je dovoljeno uživanje hrane in pijače na prevzemnem mestu. A zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate. Pri izjemah storitev strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je pri usposabljanju dodan primer opravljanja kongresne dejavnosti. Kot izjemo od obveznosti testiranja za zaposlene in potrošnike so zaradi poenotenja z drugimi odloki dodani prebolevniki, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega PCR-testa oziroma začetka simptomov. Pri tem se šteje, da se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

image_alt
Rusi Srbom tanke, evropska cepiva prepočasi prihajajo na Balkan


6.34 Začenja se samotestiranje dijakov

Dijaki bodo danes začeli prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom v domačem okolju. Na šole so sicer poslali 180.000 testov, vendar ni znano, kolikšen je interes za samotestiranje med dijaki. Na ministrstvu za zdravje so dijake pozvali k odgovornemu pristopu k samotestiranju, ki je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti. Samotestiranje, ki ga bodo izvajali vsakih sedem dni, bo potekalo prostovoljno in v domačem okolju. Testirajo se tisti, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že in je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni. Za samotestiranje morajo biti učenec zdravi, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki šolarja naroči na PCR-test, na katerega dijak počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR-testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo. Kot je v četrtek dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, so se po posvetih z epidemiologi, Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano ter ministrstvom za izobraževanje ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov strinjali, da morajo storiti vse, da šolanje poteka v šoli. Skupaj z epidemiologi in svetovalno skupino za covid-19 so tako sprejeli odločitev, da samotestiranje pričnejo še v tem šolskem letu, s čimer se bodo pripravili tudi na morebitno poslabšanje razmer v jeseni. Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja. 

Preberite še:

Komentarji: