Začetek ameriškega umika iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah

Američani nočejo nositi »nepravičnega bremena«.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Mandel Ngan/AFP

New York – ZDA so tudi uradno obvestile OZN, da se bodo umaknile iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. V skladu s pravili sporazuma naj bi se to zgodilo čez leto dni, odločitev pa v Washingtonu razlagajo z željo po rezultatih.

Predsednik Donald Trump je umik iz pariškega podnebnega sporazuma napovedal že junija 2017, po njegovih besedah zaradi nepravičnega bremena za ZDA. Sporazum Kitajski še vrsto let dovoljuje povečanje emisij, Indiji daje visoke subvencije, od ZDA pa po njihovem zahteva samo žrtve. Državni sekretar Mike Pompeo zdaj dodaja, da so kljub solidni gospodarski rasti zmanjšali vse vrste emisij in državljanom zagotovili dostopno energijo.

»ZDA so onesnaževalce ozračja, ki vplivajo na človekovo zdravje in okolje, med letoma 1970 in 2018 zmanjšale za 74 odstotkov, skupne toplogredne pline med letoma 2005 in 2017 pa za trinajst odstotkov, čeprav je gospodarstvo naraslo za 19 odstotkov.« Sedanja administracija vztraja pri »čisti in učinkoviti« uporabi mešanice energetskih virov od fosilnih goriv in jedrske energije do obnovljivih energetskih virov.

Demonstranti proti podnebnim spremembam v Los Angelesu. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Demonstranti proti podnebnim spremembam v Los Angelesu. FOTO: Frederic J. Brown/AFP


»Realistični in pragmatični model, ki prinaša prave rezultate«, o katerem govori ameriški državni sekretar, pa ne naredi vtisa na številne podpisnice sporazuma niti na domače nasprotnike umika iz njega. Ti poudarjajo, da znanost jasno kaže nevarnosti za okolje, pa tudi da bo o dejanskem izstopu odločil prihodnji predsednik ZDA, saj se bo rok za izstop iztekel po volitvah. Mnogi med njimi upajo, da to ne bo Trump.

Kongresni preiskovalci njegove razrešitve zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim so v ponedeljek objavili prepis pričanja odstavljene ameriške veleposlanice v tej državi Marie Yovanovitch. Ta je Trumpovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija obtožila želje po dodatnih poslih v Ukrajini, veleposlaništvo po njenih besedah že samo spodbuja običajne.
 
 

Komentarji: