Zadnje beseda nekdanjega tunizijskega prvega para

Prav na dan volitev je umrla soproga prvega demokratično izvoljenega predsednika v tej državi.
Fotografija: Čadlija Farhat, koje še zadnjič sprejemala državnike, ob pogrebu soproga. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Čadlija Farhat, koje še zadnjič sprejemala državnike, ob pogrebu soproga. FOTO: Reuters

Žena pokojnega predsednika Tunizije Čadlija Farhat je umrla danes, prav na dan volitev, na katerih je ljudstvo izbiralo naslednika Bedžija Kaida Esebsija. Prvi demokratično izvoljeni predsednik te države je namreč konec junija, pet mesecev pred iztekom mandata, preminil v 93. letu. S to starostjo se je v zgodovino zapisal kot drugi najstarejši voditelj kake države na svetu za britansko kraljico Elizabeto II.
 

Elegantna in diskretna


Da se je prav na včerajšnji dan v vojaški bolnišnici v Tunisu od sveta poslovila njegova soproga, je po facebooku potrdil njen sin sin Hafed. Triinosemdesetletna nekdanja prva dama je veljala za elegantno in diskretno ter se je le redko pojavljala v javnosti. S to svojo držo je bila velik kontrast s predhodnicami iz časov pred politično pomladjo v tej severnoafriški državi, denimo Lejlo Ben Ali ali Vasilo Burgiba. »Vse si poveva in vedno me vpraša za moje mnenje,« je povedala med moževo predvolilno kampanjo leta 2014 v enem izmed redkih intervjujev.

Bedži Kaid Esebsi je bil prvi demokratično izvokjeni predsednik Tunizije. Foto Abdelfattah Belaid/AFP
Bedži Kaid Esebsi je bil prvi demokratično izvokjeni predsednik Tunizije. Foto Abdelfattah Belaid/AFP

 

Za domovino


»Tokrat sem začutila, da je tako zavzet pri svojem cilju rešiti Tunizijo, da ga nisem mogla ustaviti. Ko gre za domovino, se je treba žrtvovati. Zdaj morava slediti nekaterim varnostnim ukrepom, sicer pa poskušava živeti enako kot prej.« Zakonca Esebsi sta imela štiri otroke, dva sina in dve hčerki. Hafed je prevzel sekularno stranko Nidaa Toune, ki jo je ustanovil njegov oče, a jo je boj za oblast po smrti nekdanjega predsednika precej oslabila.

Tunizija je bila leta 2011 nosilka tako imenovane arabske pomladi in eden izmed redkih primerov demokratičnega napredka po revoluciji, ki je izkoreninila dolgoletni režim avtokrata Ben Alija. Esebsi je veljal za gonilno silo stabilizacije v državi.

Komentarji: