Zadnje ure zadnje postojanke Islamske države

Kurdsko-koalicijske enote v asimetričnem boju z IS poskušajo zaščititi civiliste.
Fotografija: V zadnjih dneh je oblegano vasico zapustilo približno 3000 civilistov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V zadnjih dneh je oblegano vasico zapustilo približno 3000 civilistov. FOTO: Reuters

Vasica Al Baguz v provinci Deir ez Zor, ki leži med okljukom reke Evfrat in iraško mejo, je od nedelje prizorišče zadnje velike bitke Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih podpira koalicijsko letalstvo, z ostanki samooklicane Islamske države. Pod njenim nadzorom je le še nekaj manj kot dva kvadratna kilometra ozemlja in to je trenutno najbolj oblegana točka na planetu.

Potem ko so Sirske demokratične sile, ki jih večinoma sestavljajo kurdski borci (YPG), za približno dva tedna zaustavili ofenzivo na poslednje zatočišče skrajne sunitske milice, da bi omogočili humanitarni koridor za umik civilistov, se je nad nekaj sto – natančno število ni znano – borcev IS zgrnila velika vojaška sila. A kljub absolutni vojaški premoči – boj bi bil težko bolj asimetričen – spopadi še trajajo, tiskovni predstavnik SDF Mustafa Bali pa je prek twitterja sporočil, da naj bi se »kmalu končali«.

V zadnjih treh dneh je oblegano vasico po podatkih SDF zapustilo približno 3000 civilistov. Do prvih nadzornih točk so prišli peš, večinoma izčrpani in sestradani. Med njimi je bilo veliko resno bolnih in huje ranjenih ljudi. Po temeljitem preverjanju so bili nameščeni v begunska taborišča. V največjem, Al Holu, je trenutno že več kot 50.000 ljudi, ki so pobegnili iz zadnjih zatočišč IS. Njihova pričevanja so strašljiva. Mnogi so več mesecev živeli v podzemlju.

Al Baguz je zapustilo tudi več sto pripadnikov IS. Ti so se predali kurdskim silam, ki so jih na zaslišanju »preselile« v improvizirane pripore, nekaj pa naj bi jih po naših podatkih prepeljali v bližnji Irak – med zajetimi borci IS, večinoma tujci, je bilo precej Iračanov, ki so se v vzhodno Sirijo zatekli po osvoboditvi Mosula in drugih iraških mest.

 

Taktika Vietkonga


Infografika: Delo
Infografika: Delo
 V Al Baguzu je še vedno najmanj 5000 civilistov. Številni ne morejo zapustiti oblegane vasice, mnogi pa, večinoma so to najbližji sorodniki preostalih borcev IS, tega nočejo. Nad od sveta odrezano vasico, ki je že več tednov brez elektrike, pitne vode in hrane, se ves čas vijejo črni oblaki dima. Območje preletavajo vojaška letala in bojni helikopterji. Sirske demokratične sile napredujejo počasi, saj je tako rekoč celotno območje minirano. Pripadniki IS so pod vasico in okoli nje – podobno smo videli na bojiščih v Iraku – skopali predore, iz katerih po zgledu Vietkonga napadajo SDF in koalicijske vojake. Po vasici so postavljeni avtomobili bombe. Povsod so nameščeni ostrostrelci. V obup(a)ni taktiki – poraz IS je neizogiben – se dogajajo tudi samomorilski napadi. Viri iz SDF so zatrdili, da je minirana tudi večina hiš v vasi, poslednji uri samooklicanega kalifata, ki uporablja svoje zadnje prebivalce za živi ščit. »Glavna ovira pri našem napredovanju so improvizirana eksplozivna sredstva in mine. Celotno območje je intenzivno minirano. Vsak korak,« je iz vzhodne Sirije danes javila Livla Abdula, tiskovna predstavnica ženske veje YPG, ki prav tako sodeluje v poslednjem spopadu z IS.



Kljub temu, da bitka še traja, se v mestih na severu in vzhodu Sirije, od koder so večinoma kurdski borci po štirih letih brutalnih bojev pregnali pripadnike Islamske države, po naših podatkih pripravlja veliko slavje. Toda vojna na severu Sirije, ki ji, med drugim, preti turška ofenziva, s tem še ne bo končana. Kot ne bo končana z napovedanim ameriškim umikom, ki ga na bojiščih za zdaj ni bilo čutiti – orožje in vojaško opremo so Američani iz severne Sirije le preselili v eno izmed vojaških oporišč na iraški strani meje – v provinci Anbar. Predvsem pa se vojna še dolgo ne bo končala za več milijonov razseljenih ljudi, ki se nimajo kam vrniti.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: