Zakaj so prekinili reševalno akcijo?

V jami ostaja še osem dečkov in njihov trener. Obstali so na istem mestu kot do zdaj.

Objavljeno
08. julij 2018 18.20
Posodobljeno
09. julij 2018 15.26
Vodja akcije Narongsak Osatanakorn je na novinarski konferenci razložil, zakaj so nadaljnje reševanje prestavili za vsaj deset ur. FOTO: AP
A. V.
A. V.
Potem ko so uspešno začeli reševanje in iz jame potegnili prve štiri dečke, so akcijo prekinili in napovedali vsaj deset ur premora. Mnogim se zdi ta poteza nenavadna, saj je reševanje potekalo hitreje od pričakovanj, v prihodnjih dneh pa spet grozi močnejše deževje.

Kljub temu je vodja reševalne akcije Narongsak Osatanakorn na novinarski konferenci razložil, zakaj so nadaljnje reševanje prestavili za vsaj deset ur. »Nadaljevali bomo, ko bomo spet pripravljeni,« je rekel. »Napolniti moramo kisikove zaloge, saj smo prvi dan porabili prav vse. Delo bo zdaj prevzela vzdrževalna ekipa, da znova pripravi vso opremo.«


 

»Čaka nas še veliko garanja«


V jami ostaja še osem dečkov in njihov trener. Če bi reševanje potekalo v enakem ritmu, potem bi jih lahko rešili v naslednjih dveh dneh, toda vodja akcije opozarja, da je potrebne veliko previdnosti in da je mnogo prezgodaj za navdušenje – še posebno, ker grozi novo deževje.

»Naše delo ni končano,« je rekel. »Čaka nas še veliko garanja. Preostali fantje in trener so na istem mestu kot do zdaj. Težko tudi napovemo, kdaj bomo nadaljevali reševanje. Verjetno jutri zjutraj (ponoči po srednjeevropskem času, op. p.).«

image
Reševalci se morajo zdaj spočiti in pregledati opremo. FOTO: AP


Kaj vemo o reševalni akciji do zdaj?
 
  • Rešili so štiri dečke. V jami je ujetih še osem fantov in njihov trener; obstali so na istem mestu.
  • Vse štiri dečke so prepeljali v bolnišnico, njihovo zdravstveno stanje je dobro.
  • Prvega so iz jame rešili v nedeljo ob 14.40 po srednjeevropskem času.
  • Reševanje naj bi nadaljevali v ponedeljek okoli 8. ure zjutraj po lokalnem času (ob treh zjutraj po srednjeevropskem času). Dopuščajo možnost, da začnejo tudi do deset ur kasneje.
  • Štirim dečkom so med akcijo namestili dihalne maske. Dečki morajo na poti iz jame hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati.
  • Močnejše deževje so pričakovali že danes, toda med reševanjem jih ni oviralo. Raven vode v jami ni narasla, zato je bilo reševanje lažje od pričakovanj.
  • V potapljaški ekipi je 13 tujih potapljačev in pet tajskih. Potapljače vodita John Volanthen in Rick Stanton, najboljša potapljača v jamah na svetu.
  • V celotni akciji sodeluje 90 reševalcev. Tudi vsi reševalci so po prvem dnevu v dobrem stanju.