Zakoniti nakup pokradenega

V središču Prage so odprli trgovino, v kateri lahko obiskovalci poceni kupijo ukradene stvari, ki jih je zasegla policija.
Fotografija: V Pragi se število prijavljenih kaznivih dejanj v zadnjih letih manjša, lani pa se jih je bilo kar 40 odstotkov manj kot pred dvema desetletjema. Foto: Petr Josek/Reuters
Odpri galerijo
V Pragi se število prijavljenih kaznivih dejanj v zadnjih letih manjša, lani pa se jih je bilo kar 40 odstotkov manj kot pred dvema desetletjema. Foto: Petr Josek/Reuters

Prodajalno, ki jo najdete na turistično oblegani ulici Na Perštýně v starem delu mesta, so poimenovali CenZA. To ni zgolj kratica Centra za zasežene predmete češkega notranjega ministrstva, temveč v češčini pomeni tudi »senzacijo«, saj v njej za bagatelne cene dobite prenosne telefone, računalnike, igralne konzole in gospodinjske aparate, med katerimi so celo pralni stroji. Ti predmeti, ki jih je policija zasegla, ker so bili bodisi ukradeni bodisi pridobljeni na kak drug nezakonit način, so se doslej valjali v skladiščih.

»Odprtje trgovine ni le pridobitev za policijo, ki je bila obremenjena z dejavnostjo, ki ni v naši pristojnosti. Pomaga tudi storilcem, ki lahko s prodajo stvari pridejo prej do denarja za poplačilo svojih grehov. Še posebej pa koristi žrtvam kaznivih dejanj, ki bodo prej dobili odškodnine,« je za Radio Praha povedal namestnik poveljnika češke policije Jarosłav Vild.

V Pragi se število prijavljenih kaznivih dejanj v zadnjih letih manjša, lani pa se jih je bilo kar 40 odstotkov manj kot pred dvema desetletjema. Med njimi prevladujejo tatvine (lani več kot polovica vseh kaznivih dejanj), v središču mesta pa so dejavni zlasti žeparji. V Pragi, kjer živi 12 odstotkov prebivalcev Čehije, se je lani pripetilo kar 64,5 odstotka vseh prijavljenih napadov žeparjev v državi. Kakor je na začetku leta povedal namestnik direktorja praške policije Ivan Smékal, je žeparjenje kaznivo dejanje, za katero ne pričakujejo, da bo na dolgi rok upadlo. Hkrati pa rešijo malo tovrstnih primerov, le okoli tri odstotke.

Če se po vsej državi zmanjšuje število kaznivih dejanj, pa je čedalje več spletnih prevarantov. Povečala se je tudi vrednost zaseženih predmetov: več kot deset milijard kron (več kot 385 milijonov evrov) so bile vredne ukradene stvari, ki jih je policija zarubila lani. Med njimi so bili tudi avtomobili in nepremičnine, ki jih v trgovini ni mogoče kupiti, si jih pa lahko kupci tam ogledajo in jih potem kupijo na spletnih dražbah.

»Seveda smo podatke že prej objavljali na spletu, a v CenZI lahko ljudje zares vidijo, kaj je policija zasegla in kaj je na prodaj na policijskih dražbah. Ne pričakujem, da bomo v tovrstnih trgovinah prodali toliko, da bomo dobili deset milijard kron, a sem zadovoljen s tem pilotskim projektom, ki nam bo pomagal, da bomo na dražbah prodali na ducate avtomobilov in stotine elektronskih naprav,« je izjavil češki notranji minister Jan Hamáček. Prodajalna v središču češke prestolnice ni prva tovrstna trgovina. Že prej so eno odprli v tretjem največjem češkem mestu in prestolnici Moravsko-šlezijskega okraja Ostravi, načrtujejo pa jih še več.

Komentarji: