V Srbiji mrgoli obveščevalcev iz drugih držav

Zalotili ruskega obveščevalca, ki daje denar upokojenemu srbskemu častniku.
Fotografija: Predsednik Vučić je zatrdil, da dogodek, ki se je zgodil decembra lani, ne bo vlival na prijateljske rusko-srbske odnose. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Vučić je zatrdil, da dogodek, ki se je zgodil decembra lani, ne bo vlival na prijateljske rusko-srbske odnose. FOTO: Reuters

Srbija se bo vojaško in varnostno krepila, prav tako bo še naprej razvijala svojo namensko industrijo, saj bo le tako lahko ohranila svojo vojaško nevtralnost, je včeraj po seji sveta za nacionalno varnost Srbije dejal predsednik države Aleksandar Vučić. Neposredni povod za sejo je bila objava videoposnetka na svetovnem spletu pred dvema dnevoma, na katerem ruski obveščevalec Georgij Kleban izroča denar upokojenemu srbskemu podpolkovniku Z. K. Obveščevalna dejavnost proti Srbiji je po besedah Vučića zelo močna. Ali so zaradi nje lahko ogroženi dobri rusko-srbski odnosi?

Vojaško-varnostna agencija Srbije je včeraj popoldan potrdila, da je posnetek verodostojen in da je nastal 24. decembra lani v Zemunu. O posnetku so še isti dan, ko je bil objavljen na spletu, poročali srbski mediji in identificirali moška na njem. Po uradni informaciji po seji Sveta za nacionalno varnost, ki jo je javnosti prenesel srbski predsednik Vučić, so dogajanje spremljale tudi domače, torej srbske obveščevalne službe, a same dogajanja niso uspele posneti. Video se je pojavil na svetovnem spletu brez oznake avtorja.


Kot iz filma


Posnetek je kot iz filma. Na njem je videti dva moška, ki se srečata, objameta, razmenjata belo in rdečo papirnato vrečko, popijeta pivo v lokalu, po odhodu iz lokala na ulico skupaj gledata v telefon, nato eden od njiju sede v avtomobil in prične šteti denar, ki ga je vzel iz vrečke. Kamera ga snema od spodaj, kot da bi ležala na tleh avtomobila. Posnetek ni v enem kosu, pač pa sestavljen iz več delov, tu in tam je zamegljen, identiteto enega izmed moških poskuša prikriti.

Predsednik Vučić, ki je po seji sveta za nacionalno varnost posnetek komentiral z opažanji domačih obveščevalcev, je dejal, da gre za dogodek v Zemunu, kamor se je ruski obveščevalec Kleban pripeljal s taksijem. Srbski obveščevalci so videli tudi, kako so iz avtomobila znamke audi ravno tako v Zemunu izstopili trije moški in se napotili proti sprehajališču ob reki Donavi. S Klebanom so se srečali na javnem parkirišču Kapetanija in skupaj odšli do pivnice Crna ovca, nato pa se odpeljali neznano kam.

Sprehajališče v Zemunu ob reki Donavi, v bližini katerega je ruski obveščevalec dal denar srbskemu častniku. FOTO: Milena Zupanič
Sprehajališče v Zemunu ob reki Donavi, v bližini katerega je ruski obveščevalec dal denar srbskemu častniku. FOTO: Milena Zupanič


Minister za obrambo Aleksandar Vulin je dogodek, o katerem te dni poročajo vsi domači in tudi nekateri tuji mediji, označil kot »nevarnost«.

Ruski obveščevalec Georgij Kleban je bil v tistem času – decembra lani – zaposlen na ruskem veleposlaništvu v Beogradu kot svetovalec ruskega veleposlanika. Veleposlaništvo je zapustil junija letos. Dejavnosti upokojenega podpolkovnika Z. K. so po besedah Vučića srbski obveščevalci spremljali že dlje časa, vse od leta 2012, ko je bil v stikih s hrvaškimi obveščevalci, vedeli so tudi za več njegovih stikov z ruskimi obveščevalci.


Srbija in Rusija prijateljici še naprej


»Kot država smo soočeni z izjemno ofenzivnim delovanjem tujih obveščevalnih služb proti Srbiji,« je dejal Vučić po seji sveta za nacionalno varnost. Navedel je, da se na območju Raške in Sandžaka v osrednji Srbiji pojavljajo vojaški atašeji v uniformah, ki so predstavniki vojaško-obveščevalnih služb. Gre za avstrijske, nemške in bolgarske službe, je dejal Vučić. Za naslednje dni je napovedal več akcij proti tujim obveščevalcem, ki jih bo opazila tudi javnost. 

Predsednik je zatrdil, da dogodek, ki se je zgodil decembra lani, ne bo vlival na prijateljske rusko-srbske odnose. »Ne bo se ponovilo leto 1948, kot si nekateri želijo,« je dejal. Kljub temu je v včerajšnjem pogovoru z ruskim veleposlanikom Bocanom Harčenkom zanj relevantno eno samo vprašanje: zakaj je prišlo do takšne dejavnosti Ruske federacije? Harčenko, s katerim se je Vučić srečal danes, je potrdil nadaljevanje prijateljskih odnosov med Rusijo in Srbijo.

Tako Rusi kot Srbi poskušajo zmanjšati pomen vohunske afere. Predstavnica Kremlja Marija Zaharova je dejala, da gre za incident, za enega v nizu provokacij, ki želijo oslabiti rusko-srbske odnose. Na objavo leto dni starega videa je treba gledati v luči srečanja Vučića z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki bo 4. decembra v Sočiju. To bo že njuno 15. srečanje. Kot pravi Vučić, bo šlo za vsebinsko zelo pomemben obisk, na katerem se bosta predsednika pogovarjala o bodočih bilateralnih gospodarskih odnosih.


 

Novinarji kot orodje obveščevalnih služb?

 
Srbski politolog Aleksandar Pavić je v programu televizijskega kanala Sputnik ocenil, da je posnetek »orožje v informativni vojni proti rusko-srbskim vezem«. Po njegovih besedah je video objavil bolgarski novinar, ki je sodelavec britanskega spletnega portala Bellingcat, ki da deluje v interesu zahodnih sil proti Rusiji in je objavil že več spornih, tudi lažnih informacij, ki so jih nato prenesli pomembni svetovni mediji kot sta Guardian in New York Times.

Po mnenju Pavića je avtentičnost videa vprašljiva, saj gre za montažo več posnetkov, pri čemer ni jasno, ali gre za iste ljudi ob istem času in kontinuirano dejavnost. Pozornost preusmerja na Nato in trdi, da so Natove službe nameščene v srbskem ministrstvu za obrambo, pa tudi, da so zahodni strokovnjaki v preteklih letih pomagali reformirati srbsko vojsko, s čimer da so jo skoraj uničili. Meni, da so na delu proti Srbiji zahodne obveščevalne službe.

Ruski predsednik Vladimir Putin in srbski predsednik Aleksandar Vučić aprila letos med srečanjem ob robu drugega foruma Pobude pasu in ceste v Pekingu. FOTO: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in srbski predsednik Aleksandar Vučić aprila letos med srečanjem ob robu drugega foruma Pobude pasu in ceste v Pekingu. FOTO: Reuters

 

V Srbiji zanikajo prodajo svojih min Ukrajini


Te dni je prišla na plan še ena afera z orožjem, ki jo je na spletu objavil eden od bolgarskih novinarskih portalov. Prispevek trdi, da je Srbija prodajala Ukrajini mine iz tovarne Krušik za boj proti Rusiji. Opremljen je s fotografijami, na katerih so na minah vidne njihove serijske številke.

Predsednik Vučić je to informacijo poimenoval »kuhinja obveščevalne kanalizacije« in dejal, da Srbija ni prodala Ukrajini niti ene mine. Vučić je ob tem povedal še, da so srbske kontraobveščevalne agencije ujele na delu Srba, ki je za 30 tisoč evrov hotel predati informacije o izdelavi municije v tovarni orožja v Užicu Albancu. Oba so aretirali.

Obveščevalna dejavnost je v Srbiji kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen od treh do 15 let zapora. Na tri leta zapora je zaradi izdaje podatkov hrvaškim obveščevalcem že bil obsojen upokojeni oficir Čedo Čolović, proti bivšemu generalu srbske vojske Momčilu Perišiću, ki je domnevno izdajal podatke Američanom, pa sodni proces še teče, je poročala televizija Al Jazeera Balkans.

Preberite še:

Komentarji: