Zaporna kazen za znanstvenika, ki je spremenil gene zarodkov

He je novembra lani sporočil, da sta se rodila dojenčka, ki jima je spremenil DNK tako, da se ne moreta okužiti z virusom hiv. 
Fotografija: He Jiankui je bil obsojen zaradi »nezakonitega spreminjanja genov človeškega zarodka v reproduktivne namene«. FOTO: Anthony Wallace/AFP
Odpri galerijo
He Jiankui je bil obsojen zaradi »nezakonitega spreminjanja genov človeškega zarodka v reproduktivne namene«. FOTO: Anthony Wallace/AFP

Sodišče v Shenzhenu na jugu Kitajske je zaradi nezakonite zdravstvene dejavnosti na tri leta zapora obsodilo znanstvenika, ki trdi, da je kot prvi »ustvaril« gensko spremenjena dojenčka. Znanstvenik He Jiankui bo prav tako moral plačati kazen v višini 380.000 evrov, poroča tiskovna agencija AFP.



He je novembra lani sporočil, da sta se rodila prva gensko spremenjena dojenčka – deklici Lulu in Nana, ki jima je s tehnologijo Crispr spremenil DNK tako, da se ne moreta okužiti s hivom. Znanstvenikovo obvestilo je svet razburkalo z vprašanji o bioetiki in pomanjkljivemu nadzoru dela znanstvenikov. Spreminjanje genov za reproduktivne namene je namreč v večini držav prepovedano, tudi na Kitajskem. Kitajsko ministrstvo za zdravje je leta 2003 izdalo odlok, s katerim je prepovedalo spreminjanje genov človeških zarodkov; postopek je dovoljen zgolj za nereproduktivne namene.

Sodišče v Shenzhenu je He Jiankuija obsodilo zaradi »nezakonitega spreminjanja genov človeškega zarodka v reproduktivne namene«, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Kot rezultat Hejevih poskusov se je menda rodil tudi tretji otrok s spremenjenimi geni, še navaja kitajski medij. 

Preberite še:

Komentarji: