Zaposleni pri Googlu zapustili pisarne

Sodu je dno izbila 90-milijonska odpravnina Rubinu, ki je obtožen spolnega nadlegovanja sodelavke. 
Fotografija: Zbiranje zaposlenih pred pisarno v Londonu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Zbiranje zaposlenih pred pisarno v Londonu. FOTO: AFP

Zaposleni pri Googlu po vsem svetu so v znak protesta zapustili svoje pisarne. Zahtevali so spremembe, kako se podjetje sooča z obtožbami o spolnem nadlegovanju, prav tako želijo odpravo določb, po katerih žrtve ne morejo vlagati civilnih tožb. Takšne določbe so v podjetjih v Silicijevi dolini stalnica, da se podjetja zaščitijo pred dolgotrajnimi in lahko tudi medijsko zelo odmevnimi sodnimi procesi.

V Indiji je pisarne zapustilo okoli 150 zaposlenih. Google ima v indijskih mestih Delfiju, Mumbaju, Bangaloru in Hyderabadu okoli 2.000 zaposlenih. Protest se je odvijal tudi v pisarnah v Singapurju in Tokiu.

Mesti, kjer so zaposleni sodelovali v protestnem odhodu iz pisarn, sta bili tudi London in Zürich.

»Iz pisarn odhajamo v podporo tistim, ki so bili nadlegovani kjerkoli na delovnem mestu, in zagotavljanju, da napadalci ne bodo nagrajeni in zaščiteni,« je za CNN povedal Sam Dutton, ki je zaposlen pri Googlu.

Izvršni direktor Googla Sundar Pichai je na strani zaposlenih, je poudaril v pismu. »Razumem jezo in razočaranje. Tudi jaz ju čutim in sem odločen, da bomo naredili prave premike pri temi, ki je bila predolgo skrita v naši družbi in tudi v družbi Google,« je zaposlenim po navedbah britanskega medija zapisal Pichai v elektronski pošti.

Takole so se zaposleni zbrali pred pisarno v švicarskem Zürichu. FOTO: Reuters
Takole so se zaposleni zbrali pred pisarno v švicarskem Zürichu. FOTO: Reuters


Piko na i jezi med zaposlenimi je naredila 90milijonov dolarjev vredna odpravnina, ki jo je dobil Andy Rubin, čeprav je Google verjel obtožbam o spolnih zlorabah. Rubin je idejni oče programskega sistema Android. V torek je podal odpoved še Richard DeVaul, vodilni v raziskovalnem centru X. Ženska, ki je bila na razgovoru za službo pri njem, ga je obtožila nespodobnega povabila. DeVaul se je z obtožbami soočil že pred leti in je v preteklosti zadevo komentiral kot »napako v presoji«, po odpovedi pa se je zavil v molk.

Pichai je še sporočil, da so odpustili še vsaj 48 zaposlenih zaradi spolnega nadlegovanja, ki pa niso dobili odpravnin. Za New York Times je še dejal, da je bilo poročilo o nečednosti »težko brati«. V elektronski pošti sicer ni omenil nobenih konkretnih obtožb na račun Rubina, DeVaula ali kogarkoli drugega, a prvi mož Googla ni zanikal ničesar, zapisanega v New York Timesu, ki je minuli teden razkril spolna nadlegovanja v tehnološkem gigantu.

Zbiranje zaposlenih pred pisarno v Londonu. FOTO: AFP
Zbiranje zaposlenih pred pisarno v Londonu. FOTO: AFP


Zaposleni so pisarne zapuščali danes ob 11. uri po lokalnih časih. V azijskih in evropskih pisarnah so za seboj pustili sporočilo: »Nisem za mizo, ker sem odšel ven, da bi protestiral zaradi spolnega nadlegovanja, pomanjkanja transparentnosti in neenakosti na delovnem mestu.«

Preberite še:

Komentarji: