Zaradi čiščenja ostankov svinca zaprli ulice okoli katedrale Notre Dame

Prejšnji mesec so objavili poročilo, da je bila raven svinca ob katedrali po požaru 400- do 700-krat nad sprejemljivo uradno mejo.

Objavljeno
14. avgust 2019 08.40
Posodobljeno
14. avgust 2019 08.53
FOTO: Eric Feferberg/AFP
STA
STA
Delavci so v torek v Parizu začeli čistiti ostanke svinca z območja okoli katedrale Notre Dame, ki je bila močno poškodovana v aprilskem požaru. V okolici so postavili več pregrad in zaprli ulice. Testiranje je namreč pokazalo nevarno raven svinca v okolici katedrale, tudi na območju bližnjih šol in stanovanjskih stavb.

Veliko Parižanov je v zadnjih mesecih opozarjalo na nevarnost strupene snovi. Streha in stolpič znamenite katedrale sta bila namreč narejena iz več sto ton svinca, ki se je v požaru 15. aprila stalil, veter pa je snov raztresel po širšem območju okoli katedrale.image
FOTO: Martin Bureau/AFP


Delavci nameravajo zdaj z različnimi metodami očistiti območje v velikosti 10.200 kvadratnih metrov. Dela bodo predvidoma trajala do 23. avgusta. Sprva nameravajo celotno območje posesati, zdrgniti ostanke, nato pa s curkom vode pod pritiskom vse očistiti in zajeti kontaminirano vodo. Na bolj občutljivih površinah bodo uporabili drugačno tehniko.

Parižani so mestni oblasti večkrat očitali, da ni bila iskrena z oceno nevarnosti glede svinca. Po več tednih zanikanja, da obstaja možnost zastrupitve s svincem, je oblast konec julija priznala, da strupene snovi niso dovolj dobro odstranili. Zaradi tega so tudi začasno ustavili dela na katedrali.

image
FOTO: Martin Bureau/AFP


Prebivalcem v neposredni bližini katedrale, med njimi predvsem otrokom in nosečnicam, so svetovali, naj gredo na testiranje prisotnosti svinca v krvi. Za zdaj so pri dveh otrocih odkrili povišano raven, a so pri enem od njiju našli vir zastrupitve tudi med domačimi štirimi stenami. Še naprej bodo spremljali zdravstveno stanje otrok, ampak ne potrebujeta zdravljenja.

Preiskovalni portal Mediapart je prejšnji mesec objavil poročilo, da je bila raven svinca ob katedrali po požaru 400- do 700-krat nad sprejemljivo uradno mejo.

image
FOTO: Yves Herman/Reuters


Vsaka prisotnost svinca v telesu je škodljiva. Povzroča lahko akutne in kronične zastrupitve. V telo prihaja iz različnih virov in se v njem akumulira, piše na spletni strani slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Škodljivo vpliva na centralni živčni sistem, krvno-žilni in imunski sistem, jetra, ledvice, reproduktivne organe. Med bolj ogroženimi so otroci in nosečnice.

Požar, ki je 15. aprila zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Vzrok požara je po oceni tožilstva najverjetneje slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju.