Zaradi izgredov na paradi ponosa Hrvaški črna pika v EU

Sobotno nasilje nad udeleženci splitske parade ponosa je sprožilo ogorčen odziv domače in mednarodne javnosti.

Objavljeno
13. junij 2011 13.50
Posodobljeno
13. junij 2011 13.57
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − »Žalostno je, kar se je včeraj zgodilo v Splitu,« je že v soboto dejal hrvaški predsednik Ivo Josipović. »Žalostno je, da ena skupina napade drugo samo zato, ker je drugačna. Prepričan sem, da to, kar se je zgodilo v Splitu, ni pravi obraz Hrvaške. Pravi obraz Hrvaške je tisti, ki je obsodil napade na udeležence parade ponosa,« je še dodal.

Nizozemska veleposlanica na Hrvaškem Stella Ronner-Grubačić je sobotne izgrede danes ostro obsodila in celoten dogodek označila za zastrašujoč. Kot je poudarila, so človekove pravice izredno pomemben del 23. poglavja v pogajanjih z Evropsko unijo (poglavje o pravosodju), ki ga mora Hrvaška še zapreti.

»Kraljevina Nizozemska bo vsekakor zahtevala nadzor tudi po zaključku pogajanj, v času celotnega postopka ratifikacije in vse do vstopa Hrvaške v Evropsko unijo,« je napovedala v pogovoru za hrvaško radiotelevizijo. »Mislim, da dogodki kot je bil sobotni v Splitu, dokazujejo, da je ta nadzor potreben,« je dodala.

Sobotni dogodek je sprožil tudi val kritik na račun splitske policije ter njene slabe organiziranosti in pasivnosti. V bran policistom je sicer že stopil hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je obsodila vsakršno nasilje, a dejala, da je policija v Splitu dobro opravila svoje delo. Obrambi policistov se je pridružil tudi Sindikat državnih in lokalnih uslužbencev, ki se sprašuje, zakaj so parado organizirali ravno v tistem mestu, v katerem bi lahko takšen odziv predvideli.

»Ko so pred kratkim poklicni gasilci organizirali protestno povorko, so se mediji vprašali, kdo bo vse to plačal in pri tem mislili na stroške goriva za 50 gasilskih vozil. Ko pa se gre za vprašanje parade ponosa se nihče ne vpraša, kdo bo plačal strošek varovanja,« so po poročanju Jutarnjega lista sporočili iz sindikata. Sprašujejo se, ali bi lahko povorko pripravili v istospolno usmerjenim bolj prijaznem mestu, v Splitu pa šele tedaj, ko bi na Hrvaškem postala stalnica.