Zaradi izgredov po protestih v Rusiji sprožili preiskavo

Ruske oblasti so med sobotnimi protesti prijele več kot 1000 protestnikov, preiskovalni zapor so odredile za 61 oseb, 160 ljudem so naložile globo; množični izgredi so v Rusiji kaznivo dejanje.

Objavljeno
30. julij 2019 17.43
Posodobljeno
30. julij 2019 17.43
Po uradnih navedbah so ruske oblasti med sobotnimi protesti prijele več kot 1000 od skupno 3500 protestnikov. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
STA
STA
Rusija je danes sprožila preiskavo o izgredih po protestih za izvedbo svobodnih volitev, ki so potekali ob koncu tedna. Množični izgredi so v Rusiji kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen do 15 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski odbor za preiskave je v objavi na spletni strani še poudaril, da bodo preiskovali nasilje nad policisti in drugimi uradnimi osebami, preiskava pa ne bo osredotočena samo na organizatorje protestov, ampak tudi na protestnike same.
Odzval se je tudi moskovski župan Sergej Sobjanin, ki je danes ocenil, da so protestniki na nedovoljenem shodu v središču Moskve ob koncu tedna prisilili policijo, da je uporabila silo proti njim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestniki so »blokirali ceste in napadali policiste. Preprosto prisili so policijo, da je uporabila silo,« je po poročanju ruske tiskovne agencija Tass dejal moskovski župan. Ravnanje policije je Sobjanin označil kot »v celoti ustrezno.«

image
Sobotne proteste v Moskvi so pripravili šest tednov pred volitvami v moskovski mestni svet, z njimi pa so želeli doseči, da bi dovolili sodelovanje na volitvah tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji. FOTO: Tatyana Makeyeva/Reuters


Po uradnih navedbah so ruske oblasti med sobotnimi protesti prijele več kot 1000 od skupno 3500 protestnikov. Po navedbah nevladnih organizacij skoraj 1400. Gre za največje število ljudi, prijetih na protestih v Rusiji v zadnjem desetletju. Preiskovalni zapor so ruske oblasti odredile za 61 oseb, več kot 160 so jim naložile globo.

Sobotne proteste v Moskvi so pripravili šest tednov pred volitvami v moskovski mestni svet, z njimi pa so želeli doseči, da bi dovolili sodelovanje na volitvah tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra namreč niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih volilna komisija minuli teden vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.