Zaradi koronavirusa strah pred pomanjkanjem zdravil

Indija, največji svetovni dobavitelj generičnih zdravil, je omejila izvoz nekaterih zdravil, tudi paracetamola.
Fotografija: Če bi koronavirus prizadel tako Kitajsko kot Indijo, bi se povečala možnost za pomanjkanje zdravil na svetovni ravni. FOTO: Russell Boyce/Reuters
Odpri galerijo
Če bi koronavirus prizadel tako Kitajsko kot Indijo, bi se povečala možnost za pomanjkanje zdravil na svetovni ravni. FOTO: Russell Boyce/Reuters

Indija je zaradi izbruha koronavirusa omejila izvoz določenih zdravil, zato so se pojavile bojazni pred pomanjkanjem nekaterih najbolj razširjenih zdravil.

Največji svetovni dobavitelj generičnih zdravil je namreč omejil izvoz 26 sestavin in zdravil, narejenih iz njih. Mednje sodi tudi paracetamol, eno najpogosteje uporabljanih zdravil na svetu za lajšanje bolečine.

Številni proizvajalci sestavin za zdravila na Kitajskem namreč ostajajo ali zaprti ali so zmanjšali proizvodnjo, piše BBC.

Ker se indijski proizvajalci zdravil pri skoraj 70 odstotkih aktivnih sestavin v svojih zdravilih opirajo na Kitajsko, so industrijski strokovnjaki opozorili, da se bodo v primeru nadaljnjega širjenja epidemije koronavirusa po vsej verjetnosti soočili s pomanjkanjem.

Kako bo širjenje koronavirusa vplivalo na dobavo zdravil po svetu? FOTO: Leon Vidic/Delo
Kako bo širjenje koronavirusa vplivalo na dobavo zdravil po svetu? FOTO: Leon Vidic/Delo


»Celo zdravila, ki jih Kitajska ne proizvaja, dobijo svoje osnovne sestavine iz te države. Če bi koronavirus prizadel obe državi, Kitajsko in Indijo, bi se lahko pomanjkanje razširilo na globalno raven,« je opozoril Shaun Rein, analitik podjetja China Market Research Group.

Seznam sestavin in zdravil, ki predstavlja deset odstotkov vsega indijskega farmacevtskega izvoza, vključuje več antibiotikov, kot so tinidazol in eritromicin, hormon progesteron in vitamin B12.



Vodilni ekonomist podjetja Oxford Economic Stephen Foreman je za BBC povedal, da že zaznavajo, da pomanjkanje sestavin dviguje cene zdravil v Indiji. V indijski vladi so pozvali k umiritvi in sporočili, da imajo dovolj zalog, in sicer za tri mesece.

Po podatkih ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) so ZDA iz Indije leta 2018 uvozile za skoraj četrtino zdravil in za več kot 30 odstotkov sestavin, ki so v zdravilih. Stephen Hahn, komisar agencije FDA, je ameriškim senatorjem v torek povedal, da proučujejo, kako bodo omejitve vplivale na preskrbo z zdravili v Ameriki.
 
Medtem je več ameriških farmacevtskih družb sporočilo, da spremljajo svoje dobavne verige. Podjetje Mylan je prejšnji teden opozorilo, da bi bilo pomanjkanja zdravil možno, medtem ko so pri Eli Lilly dejali, da ne pričakujejo, da bo izbruh koronavirusa povzročil pomanjkanje katerega od njihovih terapevtskih zdravil, vključno z inzulinskimi izdelki.

Preberite še:

Komentarji: